donderdag, 7 juli 2022

Net getest: Virtufit

Thuis sporten

Beginnen met Virtufit is simpel. Je gaat naar de site Virtufit.nl, meldt je aan, koopt credits en je kunt twee tellen later al aan de slag. Daarmee lopen ze al een stapje voor op de sportschool. Hier moet je je verdiepen in locatie, openingstijden en lesroosters. En eerlijk is eerlijk: veel mensen haken daar al af.

Een sportexpert hoef je niet te zijn voor de lessen. Er zijn acht verschillende soorten lesprogramma's, die je op verschillende niveaus kan volgen. Sommige programma's richten zich op kracht, zoals V-Pump en V-Shape, anderen zijn meer conditiegericht, zoals V-Step en V-Cycle.

Van kracht tot conditie
Jammer genoeg kan ik bovengenoemde lessen niet volgen, omdat ik geen fitnessspullen in huis heb. Mocht je willen, dan kun je wel via de site een hometrainer, bosubal, gewichten of step aanschaffen. Maar gelukkig blijven er nog genoeg lessen over waar je geen attributen bij nodig hebt.

Enthousiasme
Ik kies eerst voor V-Dance, een dansprogramma dat leunt op aerobicsbeginselen. Mijn instructrice heet Claudia, is leuk en spontaan en weet me met haar opgewekte toon al gauw enthousiast te krijgen om de danspasjes goed na te doen.

Heel anders dan die Amerikaanse instructiedvd's met ingesproken stemmen. Daar staan vaak zulke perfecte, opgepompte mensen voor je, dat de moed je al meteen in de schoenen zakt.

"Hoe ging dat?", vraagt Claudia me na een reeks pasjes. "Mwoh", roep ik terug tegen mijn beeldscherm, hoewel ik natuurlijk best weet dat ze me niet hoort. Ook tegen Joris van V-Fight kan ik het soms niet laten om te praten. "Let goed op dat je jezelf niet voor je kin slaat", raadt hij me aan tijdens wat kickboxbewegingen. Ik ben inderdaad bezig om me te vergissen en moet hard om zijn opmerking lachen.

Volwaardige training
De trainingen leken me eerst wat kort, meestal duren ze net iets langer dan een half uur. Maar hierna heb ik wel het gevoel dat ik goed heb getraind. Na een V-Vibes les van Sandra, met yoga en pilatesoefeningen, voel ik al mijn spieren tintelen en sta ik fier rechtop. Behalve inspannend is het ook verantwoord. Vooraf kun je een conditietest doen, om je fitheid te toetsen. Zo kun je een training kiezen op het niveau dat bij je past. Elke training wordt gestart met een warming-up en na alle gedane inspanning krijg je ook een cooling-down.

Smoesjes
Nu zou je denken dat ik dus elk moment van de dag voor mijn computer sta te springen. Maar toch heb je nog steeds een dosis doorzettingsvermogen nodig. Je hoeft dan misschien niet de deur uit, maar je moet wel even met wat meubels schuiven, omkleden en dan ook daadwerkelijk beginnen.

En dan dringen zich gewoon nieuwe smoesjes op. Dan is het niet die rit naar de sportschool, maar dat je te zwaar getafeld hebt of dat je geen zin hebt om straks weer te douchen.

De grootste valkuil voor mij is dat ik de les niet afmaak. Ik begin enthousiast, snak dan naar een glaasje water of moet mijn kat die in mijn benen springt afpoeieren. De les zet ik op pauze, ik plof even op de bank en kom er meteen ook bijna niet meer af. Wat dat betreft is een beetje sociale druk in de sportschool wel handig. Daar probeer je in elk geval nog je gezicht te redden.

Vooral doorgaan
Al met al bevalt Virtufit me beter dan alle work-outdvd's bij elkaar. Er is een breed aanbod aan lessen en er komen er ook steeds meer bij. Hierdoor verveelt het niet zo snel.

En er is elke dag wel een Virtufit-momentje vrij te maken. Maar het blijft beter om toch een vaste sportdag te prikken. Anders is Virtufit zo flexibel dat je iedere dag denkt: mórgen ga ik weer sporten!

Trefwoorden: