woensdag, 10 augustus 2022

Net getest: Wii Fit

In vorm met een computerspel

Van de binnenkant van een sportschool word ik niet echt blij. Woorden als saai, vermoeiend en vervelend dringen zich al snel op. Wii Fit lijkt me dus wel iets.

Met dit computerspel kun je in je huiskamer steppen, joggen, ballen koppen en krachttraining doen. Een beginnetje in thuissporten had Nintendo al gemaakt met de Wii spelcomputer. Hier kun je met een console - een soort afstandsbediening die reageert op je bewegingen - bowlen, golfen en tennissen.

Spelen met bewegingen
Met het Balance Board gaan ze nog een stapje verder. Dit is een plat apparaat waar je op gaat staan. Het bord meet de drukverschillen en zo bestuur je de Wii spelcomputer. Hij 'voelt' of je meer druk zet op je linker- of rechterbeen en ook of je meer naar voren of naar achteren leunt.

Zo kun je verschillende oefeningen doen voor kracht, balans, yoga en conditie. Een heel compleet bewegingspakket, waar goed over na is gedacht. Op de bank blijven zitten, is nu echt niet meer mogelijk! Ik probeer hem uit op het hoofdkantoor in Nieuwegein.

Mini-Mii
Allereerst maakt Susan Iping van Nintendo een Mii voor me aan. Dit is een figuurtje dat mij moet voorstellen en dat ik helemaal naar eigen smaak kan aanpassen. De Mii heeft mijn haar en mijn ogen. Susan voert m'n lengte in en het Balance Board meet mijn gewicht. Dat blijkt perfect! Mijn Mii krijgt dan ook een normaal postuur mee. Ook heb ik een goede balans en terwijl mijn Mii een vreugdekreetje slaakt, glimlach ik trots mee.

"Heb ik dan nog wel iets te trainen?", vraag ik me af. Susan verzekert me dat dat zeker zo is; er is meer dan alleen een gezond gewicht. Ze laat zien hoe je doelen in kan stellen, zoals je balans verbeteren of juist aankomen in gewicht, mocht je te licht zijn. En dat je punten kan verdienen, zodat je steeds meer verschillende spellen kan spelen. Dan laat ze me alleen met de computer, zodat ik naar hartelust kan uitproberen.

Amateur
Het programma werkt gelukkig erg simpel, dus de bediening kost me weinig tijd. Ik besluit te beginnen met skiën. Mijn Mii moet slalommend tussen allerlei vlagjes door en dat kan ik sturen door eerst op mijn linkerbeen te leunen en dan weer op mijn rechter.

Wat houterig rechtop doe ik een eerste poging. Eerst vliegt mijn Mii naar links, om vervolgens rechts uit de bocht te vliegen. Ik ben een amateur, vindt de computer. Ik krijg maar 1 ster en mijn Mii ligt op de grond te huilen. Dat moet beter kunnen.

Pas na een paar keer proberen, besef ik dat je het beste een echte skihouding aan kan nemen. Dus knieën gebogen en handen voor je. Ook bij andere spellen blijkt dat je de Wii niet kan belazeren. Yogaposities moeten precies zoals op het scherm wordt weergegeven, anders blijkt de drukverdeling op het board niet goed en word je nooit een prof.

Inspannende training
Na een half uur heb ik al wat spellen losgespeeld en ben ik al wat beter geworden. Bij mijn krachttraining geeft de Wii hele precieze adviezen; let op de spierspanning in je middel, doe ook de bijpassende yogatraining voor een optimaal resultaat. Tijdens alle inspanningen ben ik totaal vergeten te drinken. Zwetend en puffend zoek ik Susan weer op, terwijl ik gulzig uit mijn waterfles drink.

Of ik het leuk vond: ja. Inspannend: nou zeker. Maar het valt me wel op dat ik sommige spellen veel liever speel, ik kan wel uren hoelahoepen en laat opdrukken lekker links liggen. Dan verbeter ik wel mijn balans, maar vergeet ik conditie en kracht te trainen. Volgens Susan hoef ik me daar geen zorgen over te maken. De Wii wijst je er ook op als je niet gelijkmatig traint.
Nooit meer naar de sportschool?
De hamvraag is natuurlijk of de Wii Fit een volwaardige training kan bieden, die de sportschool overbodig maakt. Susan is voorzichtig met haar uitspraken. Nintendo wil zulke claims niet maken en de praktijk zal het moeten uitwijzen.

Voor hopeloze gevallen zoals ik lijkt het me wel goed. Bewegen in je huiskamer met Wii Fit is nog altijd beter dan je bezoek aan de sportschool weer een week uitstellen.

Trefwoorden: