Ontspan jezelf met Tai Chi Tao

Vloeiende bewegingen

Getty Images

Wil je een beter evenwicht, coördinatie en lichamelijke kracht? Dan zijn de ontspannende oefeningen van Tai Chi Tao iets voor jou!

Deze vorm van bewegingsleer is gebaseerd op de vijf elementenleer en de zogenaamde Qi Qonq gezondheidsoefeningen, technieken die je leren met je eigen energie te werken.

Vijf elementen

De oefeningen die je bij Tai Chi Tao doet, hebben namen als 'de bloeiende lotus' en 'de vijf juwelen'. Daarbij wordt er vanuit gegaan dat de oefeningen direct invloed uitoefenen op je meridianen, de energiebanen in je lichaam, en je organen.

De vijf elementen die bij Tai Chi Tao aan bod komen, zijn:

  • water - je nieren en blaas
  • hout - je lever en galblaas
  • vuur - je hart en dunne darm
  • aarde - je maag, milt en alvleesklier
  • metaal - je longen en dikke darm

Wat doet Tai Chi Tao met je?

Tai Chi Tao is van invloed op je evenwicht, coördinatie, soepelheid en lichamelijke kracht. Daarnaast is het ook een soort meditatie, dus ontspannend voor je hoofd.

Beoefenaars van Tai Chi Tao gaan ervan uit dat tijdens de training het lichaam meer energie krijgt en lichaam en geest uiteindelijk in balans komen. De ontspannende en rustige bewegingen hebben onder andere een positief effect op de ademhaling.

Ontspannend

Het voordeel van deze sport is dan ook dat het heel rustgevend is om te doen, zeker als je het afwisselt met stevige work-outs. De kans om een blessure te krijgen is niet zo groot, omdat elke beweging heel gecontroleerd is.

Wel kun je de eerste keren behoorlijk wat spierpijn oplopen. Je spieren worden tenslotte even flink uitgetest, maar uiteindelijk zal Tai Chi Tao een ontspannende werking op je hebben.

Geduld is een schone zaak

Ondanks het feit dat Tai Chi Tao bedoeld is om te ontspannen, zijn er mensen die het juist niet prettig vinden dat Tai Chi Tao een laag tempo heeft. Zij hebben namelijk het idee dat ze niet genoeg zweten tijdens een training.

Als je ongeduldig van aard bent, is Tai Chi Tao dan ook geen aanrader. Om deze sport echt goed te begrijpen, moet je er namelijk veel tijd in stoppen en er langdurig mee bezig zijn.

Kleding en lessen

Bij het beoefenen van Tai Chi Tao kun je het beste comfortabele kleren dragen waarin je je makkelijk kunt bewegen. Tai Chi Tao kun je op verschillende plekken in Nederland doen.

Lees je van tevoren goed in en vraag de mening van andere beoefenaars. Een les Tai Chi Tao duurt meestal tussen de 30 en 60 minuten en als je wilt, kun je het elke dag doen.

Gezond

Onderzoek heeft uitgewezen dat Tai Chi Tao de bloeddruk van volwassenen verlaagt. Het effect is hetzelfde als wanneer je elke dag 30 minuten flink zou wandelen.

Daarnaast wordt Tai Chi Tao ook gebruikt in sommige revalidatiecentra bij met mensen met aandoeningen als fimbromyalgia, artritis en Multiple Sclerose (MS).

Auteur 
  • Redactie