Ouderen overschatten hun lichamelijke activiteit

Getty Images

Actieve ouderen overschatten vaak hun lichamelijke activiteit. Uit VUmc-onderzoek blijkt dat er een groot verschil zit tussen hoeveel mensen denken te bewegen en wat ze werkelijk doen.

Voor dit onderzoek werden ouderen gevraagd naar hun beweeggedrag. Daarnaast droegen zij een week lang een bewegingsband waarmee hun beweeggedrag werd vastgelegd.

Beweegnorm

Ouderen vinden zichzelf heel actief. Toch bleek maar 21 procent de bewegingsnorm te halen. Met het stijgen van de leeftijd worden ouderen zelfs positiever over hun lichamelijke activiteit maar uit onderzoek blijkt dat de beweegnorm niet toeneemt.

"Als actieve ouderen hun lichamelijke activiteit al zo overschatten dan kun je grote zorgen maken over inactieve ouderen. Terwijl bewegen zo belangrijk is om actief en onafhankelijk te blijven", aldus ouderengeneeskundige en onderzoeksleider Andrea Maier.

Grey power

In het najaar vond in VUmc de debatserie Grey Power plaats. Hier werd gediscussieerd over verschillende aspecten van vitaal ouder worden. Ongeveer duizend geïnteresseerden namen aan deze sessies deel en onder hen een grote groep actieve ouderen. Een aantal van deze ouderen deed mee aan het bewegingsonderzoek. Zij krijgen nu een maatgericht advies om tot een grotere lichamelijke activiteit te komen. De onderzoekgegevens worden de komende tijd verder geanalyseerd om het beweeggedrag van deze actieve ouderen exacter in kaart te brengen.

Auteur 
  • Jolanda Niemantsverdriet
Bron 
  • VU medisch centrum