Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zondag, 28 mei 2017

Sneller fit met intervaltraining

Beginnersschema

Sneller van je buikvet af? Met intervaltraining kan dit. Bovendien verbrand je meer calorieën en geef je je uithoudingsvermogen een boost! Je kunt het toepassen op allerlei vormen van sport.

Je kunt deze vorm van work-out toepassen op elke sport die je al doet. Of het nou hardlopen, fietsen of zwemmen is. De clou is dat je sets met hoge intensiteit afwisselt met sets op gemiddelde intensiteit. Het verschil in intensiviteit hoeft niet heel groot te zijn, train gewoon net wat harder tijdens een set op hoge intensiteit.

Pas op voor blessures
Bouw het langzaam op en forceer niet, voorkom dat je blessures krijgt met een goede warming-up en coolingdown. Mensen die gewend zijn te sporten, kunnen beginnen met twee trainingen per week en dit uitbouwen.

Wanneer je conditie nog niet zo goed is, is het verstandig om het rustig aan te doen en je lichaam in de gaten te houden. Raadpleeg bij twijfel een arts voordat je gaat trainen.

Beginnersschema intervaltraining
Dit schema gaat over hardlopen, maar je kunt het dus toepassen op meerdere vormen van bewegen. In de intensievere sets is het de bedoeling dat je flink doorwerkt, maar niet zo hard dat je duizelig of misselijk wordt.

In de rustsets breng je het niveau van trainen terug tot een gemiddeld tempo. Zorg dat je volledig hersteld bent voor je aan de volgende set begint.

5 minuten  warming-up  loop op een rustig tempo
3 minuten rust set

versnel het tempo tot een
gematigd niveau

1 minuut intensieve set loop even flink door
3 minuten rust set verminder vaart totdat je weer
op een voor jou prettig tempo zit
1 minuut  intensieve set loop even flink door
3 minuten rust set verminder vaart totdat je weer
op een voor jou prettig tempo zit
5 minuten coolingdown ga terug naar een comfortabel
niveau en loop rustig uit

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron(nen):

Reactie toevoegen

3 Comments

Door Harrie Crijns (niet gecontroleerd) op za, 03/12/2016 - 20:00

Belangrijker is dat je tijdens de interval je cellen een beeje "beschadigt".Die moeten zich dan weer herstellen. Zo trainen we onze cellen om zich te herstellen als ze aangevallen en beschadigd worden(Kris Verburgh-Veroudering Vertragen)

Door Harrie Crijns (niet gecontroleerd) op za, 03/12/2016 - 19:59

Belangrijker is dat je tijdens de interval je cellen een beeje "beschadigt".Die moeten zich dan weer herstellen. Zo trainen we onze cellen om zich te herstellen als ze aangevallen en beschadigd worden(Kris Verburgh-Veroudering Vertragen)

Door Romy (niet gecontroleerd) op di, 01/06/2015 - 23:35

Super bedankt voor dit schema. Ik had al weleens gehoord van een intervaltraining maar wist nooit hoe ik dat moest doen. Morgen ga ik dit gelijk uitproberen!