Trilplaat werkt echt

Getty Images

ANTWERPEN - De trilplaat werkt echt. Uit onderzoek van Dirk Vissers van de universiteit van Antwerpen blijkt dat het trainingsapparaat het buikvet doet slinken.

Aan het onderzoek werkten 100 deelnemers met overgewicht mee. De groep werd in vier groepen verdeeld. De eerste groep kreeg een streng dieet voorgeschreven. De tweede groep kreeg hetzelfde dieet en volgde ook een klassiek fitnessprogramma. De derde groep volgde het dieet en moest drie keer per week op de trilplaat, in een vaste houding. De vierde groep diende als controlegroep en hoefde geen dieet te volgen en ook niet te sporten.

Bewegen op de trilplaat
Na een eerste sessie van drie maanden werden de groepen nog eens drie maanden aan datzelfde regime onderworpen, maar de groep van de trilplaat moest deze keer bewegen op de trilplaat, en niet gewoon houdingen aannemen.

Na die eerste zes maanden werden de groepen nog eens zes maanden gevolgd, waarna hun resultaten werden vergeleken.

Resultaat
Wat bleek? De trilplaat werkt echt. De groep die het dieet volgde en met de trilplaat werkte, was goed afgevallen en had iets meer gewicht verloren dan alle andere groepen. Wat vooral opviel was dat de hoeveelheid visceraal vet, het vet tussen de ingewanden van de buik, opvallend meer was geslonken bij de trilplaatgroep dan bij de anderen.

Visceraal vet kan gezondheidsproblemen opleveren. Het kan bijvoorbeeld zorgen voor een vervetting van de lever en het hart.

Auteur 
  • Redactie
Bron 
  • GezondheidsNet.be