Van bollyrobics tot bodycombat

De work-out voor jou

Getty Images

Ben je net gewend aan pilates en yoga, staat er ook bodybalance en bosu-training op het sportschoolschema. Of wat te denken van bollyrobics? Verschillende work-outs op een rijtje.

Bollyrobics

Indiase danselementen uit bekende bollywoodfilms worden bij bollyrobics samengevoegd tot een meeslepende en sexy choreografie. Er wordt met handen en heupen en op blote voeten gedanst. Vrolijk, meeslepend en leuk.

Balletwork-out

De balletwork-out is gebaseerd op een klassieke ballettraining, maar dan zonder gevaarlijke sprongen of pirouettes. De les bestaat uit een reeks oefeningen die dansers gebruiken om hun spierkracht en souplesse te vergroten. Balletervaring is niet vereist. Deze opwekkende les is geschikt voor iedereen.

Resultaten van de danswork-outs: coördinatie, groter spieruithoudingsvermogen, betere lenigheid, sterkere botten, betere houding.

Bodybalance

Bodybalance is een holistische les, gebaseerd op traditionele yoga en tai chi. Deze training wordt gegeven op rustgevende muziek en richt zich volledig op gecontroleerd ademhalen, statische kracht, concentratie en meditatie. Ervaring is niet nodig. Deze les is geschikt voor iedereen, ook voor mensen die nog nooit hebben gesport.

Bosutraining

De bosubalanstrainer is een apparaat in de vorm van een halve bal, die je dwingt een goede balans te vinden. Je kunt hem gebruiken tijdens conditieoefeningen, stepoefeningen en krachtoefeningen. Geschikt voor beginners en gevorderden.

Stability ball

De grote trainingsbal, ook wel swiss ball of stability ball genoemd, zorgt voor een instabiele basis. Dat betekent dat je bij een beweging veel meer spieren en zenuwen betrekt, omdat je óók in balans moet blijven.

Dat heeft weer tot gevolg dat je balans en coördinatie verbetert, want het zenuwstelsel kan beter prikkels ontvangen en verwerken. Daardoor ga je veel vloeiender bewegen en ga je effectiever met je kracht om.

Resultaten van deze balanswork-outs: lenigheid, balans, betere lichaamshouding, coördinatie, minder stress, groter spieruithoudingsvermogen.

Hydrospinning

Hydrospinning is net spinning, maar dan in het water op de speciale hydrorider, waarmee je zowel voor- als achteruit kunt trappen. Tijdens deze training train je vooral je benen. Geschikt voor iedereen, in het bijzonder voor zwaarlijvige en blessuregevoelige mensen.

Resultaten van de fietswork-outs: groter spieruithoudingsvermogen, betere conditie, vetverbranding, beter figuur.

Kickfun

De kickfunlessen zijn gebaseerd op kickboxen. Het is een behoorlijk pittige training, waarbij je trap-en stootcombinaties op bokszakken en trapkussens maakt. Je moet al in vorm zijn om aan deze trainingen te kunnen beginnen.

Bodycombat

Hou je meer van afwisseling? Probeer dan bodycombat. Bewegingen uit deze training zijn geïnspireerd op onder andere karate, boksen en tai-chi.

Intensieve oefeningen worden afgewisseld met ontspannende bewegingen. Daardoor werk je niet alleen aan je conditie en spierkracht, maar ook aan lenigheid en coördinatie.

Resultaten van deze sporten met vechtelementen: verbeterde lenigheid, groter spieruithoudingsvermogen, meer kracht, betere conditie, vetverbranding.

Auteur 
  • Marjon van Oers