Work-out met waterflesjes

Sporten voor een smalle beurs

Getty Images

We streven allemaal naar een mooi en gezond lichaam. Maar om dat te bewerkstelligen, hebben we volgens sommigen een dikke portemonnee nodig: dure apparatuur, een personal trainer en het lidmaatschap van een sportclub. Niets is minder waar. Ook met weinig of geen geld kun je werken aan een lichaam waarin jij je lekker voelt.

Je hebt geen geld voor een personal trainer, apparatuur of het lidmaatschap van een sportschool. Wat nu? Simpel. Voor een basistraining heb je echt geen geld nodig.

Basistraining

Train je belangrijkste spieren minstens één keer per week. Houd je aan een schema van dertig tot zestig minuten trainen, drie tot vijf keer per week. En, begin elke training met rekken en strekken.

Voorbeelden:

  • Ga rechtop staan met je benen uit elkaar, je armen naar voren of je handen op je heupen. Ga op je hurken zitten. Druk hierbij je knieën naar buiten en houd ze naar buiten, terwijl je weer omhoog komt.
  • Ga op een stoel zitten met je handen achter je rug. Houd hierbij je armen gestrekt, je vingers van beide handen raken elkaar aan de binnenkant. Trek je bekken en billen in en houd je knieën gebogen in een hoek van 90 graden. Haal vervolgens je voeten van de grond en breng je knieën naar je borst, terwijl je je bovenlichaam langzaam naar je knieën beweegt. Herhaal de oefening zo vaak je kunt.

Huisraad

Je zult er verbaasd van staan hoeveel huisraad dienst kan doen als fitnessapparatuur.

  • Gebruik waterflesje in plaats van dure gewichten om je spieren te trainen.
  • Gebruik borden van papier als glij-apparatuur. Bind een papieren bord met dik elastiek onder een voet en glijd naar voren om je billen en heupen te trainen.
  • Gebruik een oude panty als weerstandsband. Ga op de grond zitten met je benen vooruit, haak de panty achter je voetzolen en beweeg je armen naar achteren, net alsof je aan het roeien bent.

Internet

Heb je een stok achter de deur nodig om te trainen en geen geld voor een personal trainer? Internet biedt de oplossing met veel gratis te downloaden trainingssoftware. Online schema's die je bijvoorbeeld helpen bij het hardlopen.

Breng als extra stimulans ook je familie en vrienden op de hoogte van je online trainingsschema. Op sites als YouTube vind je volop video's met trainingsgoeroes die hun kennis met je willen delen. Of download een gratis trainingsprogramma voor op je mp3-speler.

Auteur 
  • Betty Rombout