donderdag, 5 augustus 2021

'Sportschool kan je ziek maken'

BAARN - Naar de sportschool gaan, is misschien toch niet zo gezond als je denkt. De slechte hygiëne van de bezoekers kan ervoor zorgen dat je er juist iets oploopt, van een verkoudheid tot voetschimmel. Dat blijkt uit een onderzoek van Nuffield Health.

De Britse gezondheidsorganisatie vroeg 2000 mensen naar de hygiëne in hun sportschool. Bijna driekwart gaf aan dat ze wel eens bezoekers zien die zich niet houden aan de 'fitnessetiquette', waaronder ook een slechte hygiëne valt, zoals apparaten niet schoonmaken na gebruik. 22 procent van de respondenten slaat een sportschoolbezoek zelfs liever over omdat ze zich ergeren aan gebrek aan hygiëne en bezoekers die te veel naakt rondlopen in de kleedkamers.

​Vieze sportkleding
De ondervraagden gedragen zich zelf ook niet allemaal even netjes. Bijna de helft geeft toe wel eens spullen van iemand anders te gebruiken, zoals handdoeken, een waterflesje of toiletartikelen. 18 procent gaat gewoon naar de sportschool met een verkoudheid. Meer dan een derde sport soms zonder deodorant te gebruiken of op blote voeten. 16 procent vist rustig zijn gebruikte sportkleding weer uit de wasmand, zonder deze eerst te wassen.

​Griep
Nuffield waarschuwt dat zulk onfris gedrag ervoor zorgt dat je anderen kunt besmetten met griep, een verkoudheid of voetschimmel. Als je fitnessapparatuur niet schoonmaakt, verspreid je via de crosstrainer of spinningfiets makkelijk bacteriën die tot bijvoorbeeld diarree kunnen leiden.

Bron(nen):