De Diëtest: Eetgeluk ★★★★★

Gids voor gezonde darmen en een blijer brein

Getty Images

Er worden heel veel boeken over gezonde voeding en leefstijl uitgegeven. Diëtist Mary Stottelaar leest én beoordeelt ze voor Gezondheidsnet in de rubriek, de Diëtest! Deze keer: Eetgeluk van dr. Megan Rossi.

Voor wie is dit boek bedoeld?

Voor iedereen die gezonder wil eten en vooral voor iedereen die darmproblemen heeft zoals een opgeblazen gevoel, buikpijn of problemen met de stoelgang.

Eerste indruk

Eigenlijk is dit een gids om je lichaam beter te leren begrijpen. Het is een dik boek dat in heldere taal uitlegt hoe je lichaam werkt, en met name hoe de darmen werken en hoe die invloed kunnen hebben op je hersenen. Het is bijna een soort naslagwerk over de darmen. Je leest erin hoe je ervoor moet zorgen en hoe ze optimaal kunnen functioneren. In duidelijke overzichten en schema’s wordt uitgelegd welke stappen je kunt ondernemen als je darmklachten hebt. Een flinke dosis wetenschap, maar ook persoonlijke verhalen, praktische adviezen en lekkere recepten.

Wat weten we van de auteur?

Dr. Megan Rossi is een expert op het gebied van darmgezondheid. Ze is diëtist en gepromoveerd in darmgezondheid aan de universiteit van Queensland, Australië. Op dit moment leidt ze een onderzoeksgroep op het gebied van darmgezondheid aan het King’s College in Londen. Ze doet onderzoek naar het effect van voedingstherapieën bij darmproblemen. Daarnaast is ze oprichtster van the Gut Health Clinic in Londen, waar een team van diëtisten werkt dat gespecialiseerd is in behandeling bij darmproblemen.

Wat is er nieuw aan dit dieetboek?

Er zijn weinig boeken die enerzijds zo diep ingaan op de materie van darmgezondheid en anderzijds ook zo praktisch zijn.

Even doorlezen

Van diarree en obstipatie en van veel winden laten tot darmklachten door sporten, echt alle mogelijke klachten van de darmen passeren de revue in dit boek. Maar pas nadat Rossi tot in de finesse heeft uitgelegd hoe je darmen werken. Ze heeft het over de dunne darm, de dikke darm, de beweging in de darmen en je immuunsysteem in de darmen. Ook de relatie tussen je darmen en de hersenen (je darmen worden wel je 2e brein genoemd) wordt uitgelegd. Je leest over het microbioom in je darmen (alle micro-organismen zoals bacteriën die in je darmen zitten) en wat voor goeds dat voor je doet. Rossi gaat diep in op wat voeding kan doen: van vezels en prebiotica tot gefermenteerde producten en probiotica.

Terug naar de darmklachten: hierbij geeft Rossi uitleg waar de klachten vandaan kunnen komen zodat je ook echt begrijpt waardoor je de klachten krijgt. En daarbij geeft ze handige tips om te proberen de klachten te verminderen. Daarnaast is er ook een hoofdstuk over voedselintoleranties (lactose, gluten) en een hoofdstuk over het prikkelbare darmsyndroom. Verder heeft Rossi het over de rol van stress, slaap en bewegen. Want ook die leefstijlaspecten hebben invloed op het functioneren van de darmen. Tot slot is er een hoofdstukje over poeptechnieken, niet iets wat je vaak in boeken aantreft, maar wat het in dit geval wel heel praktisch maakt.

Wat kun je ermee in de praktijk?

Met dit boek kun je echt aan de slag om het functioneren van je darmen te verbeteren. Het boek staat vol met handige schema’s en lijstjes waarmee je iets kunt. Denk aan lijstjes als twaalf manieren om meer vezels te gaan eten of in acht illustraties uitgelegd hoe je een darmmassage kunt doen. Super praktisch zijn de recepten voor ontbijt, lunch, diner en snacks die aan het einde van het boek zijn opgenomen. Veel vezels vormen de rode draad in de recepten dus je moet denken aan recepten met havermout, volkorenpasta, veel groenten, peulvruchten, noten en zilvervliesrijst. Het receptendeel is voorzien van een schema waarmee de recepten gemakkelijk zelf aangepast kunnen worden in geval van een lactose- of glutenovergevoeligheid. Behalve alle handige lijstjes in het boek, kun je ook gebruik maken van hulpvolle checklists, lijsten en tests op een website (www.lsamsterdamnl/eet-geluk). Zo kun je daar up-to-date overzichten krijgen van werkzame probiotica of een test doen over hoe darmvriendelijk jouw voeding is. Het was wat handiger geweest natuurlijk als deze tests en lijsten gewoon in het boek hadden gestaan.

Wat vindt de diëtist van het dieet - helpt dit echt?

Dit is een goed en praktisch boek. De wetenschappelijke basis zit echt goed, en Rossi geeft ook duidelijk aan wat wel en wat nog niet wetenschappelijk onderbouwd is. Ze is er heel eerlijk in dat we sommige dingen eenvoudig weg nog niet weten. Je kunt haar niet betrappen op claims die niet onderbouwd zijn. Met dit boek laat Rossi precies zien waar diëtisten zo goed in zijn: de wetenschap vertalen naar de dagelijkse praktijk in adviezen die echt helpen en praktisch uitgewerkt in recepten. Heel goed vind ik ook de vele gemakkelijke variaties die ze bij de recepten geeft waardoor één recept opeens meer verschillende recepten worden. Kortom een aanrader!

Oordeel: ★★★★★

Pluspunten

  • Duidelijke uitleg
  • Wetenschappelijk onderbouwd
  • Compleet en up-to-date
  • Heel praktisch
  • Lekkere recepten

Minpunten

  • Voor aanvullende lijsten moet je naar een website
Auteur 
  • Mary Stottelaar