Hoeveel rollen WC-papier heb je eigenlijk nodig?

Getty Images

We slaan massaal rollen wc-papier in, maar volgens premier Rutte is er nog genoeg om '10 jaar te poepen'. Hoeveel rollen heb je eigenlijk nodig per week? Of per maand?


Op die vraag geven inmiddels verschillende websites een antwoord. Zo is er het Amerikaanse: howmuchttoiletpaper.com en de Duitse variant van Blitzrechner.de

Beide websites werken op dezelfde manier, je vult in hoeveel rollen je nog in huis hebt, hoe vaak je het kleinste kamertje bezoekt en je ziet direct hoe lang de voorraad toereikend is, per persoon.

Maar, horen we je denken, wat als ik nou vaker naar de wc ga? Of meer papier gebruik? En vaker veeg? Daarvoor bieden de websites 'advanced options' om deze variabelen in te voeren, tot en met het aantal vellen dat er op een rol zit. Dat laatste kan sterk uiteenlopen. Op een rol dik, zacht vierlaags toiletpapier zit bijvoorbeeld vaak niet meer dan 150 velletjes. Op een mega-rol gerecycled en wat dunner toiletpapier zitten soms wel 400 velletjes.

Twee proefberekeningen maken het verschil duidelijk

Voorbeeld 1: Popla

Huishouden van 2 personen, ieder gaat 3x per dag naar de wc. Daarbij vegen we 5 keer per beurt en iedere keer gebruiken we 4 velletjes.
1 pak Popla, 4 rollen van 400 vel
Genoeg voor: 13 dagen
 

Voorbeeld 2: Huismerk, 4-laags

1 pak Gwoon huismerk 4-laags 6 rollen van 135 vel
Genoeg voor: 7 dagen

Hieruit blijkt ten eerste dat je best lang met één pak wc-papier doet. Eerder werd al uitgerekend dat we over een heel leven slechts 2.200 rollen gebruiken.

Het voorbeeld maakt ook duidelijk dat je met meer rollen soms korter doet, als je per beurt evenveel velletjes gebruikt. Wil je er zeker van zijn dat je niet zomaar zonder wc-papier zit? Sla dan niet meteen ruim in, maar let vooral op hoeveel papier je gebruikt. 

Auteur 
  • Erik Bogaards