maandag, 6 december 2021

Is pantoprazol nodig om een maagbloeding te voorkomen?

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord op vragen over medicijnen. Deze keer: is pantoprazol nodig om een maagbloeding te voorkomen?

Mijn man slikt het antistollingsmedicijn carbasalaatcalcium. Onze apotheek zei dat hij beslist ook de maagbeschermer pantoprazol (20 mg) moet gebruiken, 'want anders krijgt hij een maagbloeding.' Is dit echt nodig?

Antwoord:

Het antistollingsmedicijn carbasalaatcalcium en maagzuurremmers zoals pantoprazol vormen een succesvol duo. Je slikt ze samen om het risico op maagbloedingen te verkleinen. Een bijwerking van carbasalaatcalcium is namelijk dat het maagklachten kan veroorzaken. Een maagbloeding komt gelukkig niet vaak voor, maar is wel ernstig genoeg om rekening mee te houden. Het risico op maagschade hangt samen met factoren zoals leeftijd en andere medicijnen. Alle 80-plussers die carbasalaatcalcium slikken, komen in aanmerking voor maagbescherming. Voor hen wegen de voordelen van de maagbeschermer op tegen mogelijke nadelen. Als uw man verder geen last heeft van het slikken van pantoprazol is de extra bescherming mooi meegenomen.

Stuur ook uw medicijnvraag in. Dat kan hier.

Bron(nen):