Waarom laat je scheten tijdens de yoga- of pilatesles?

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: waarom laat je scheten tijdens de yoga- of pilatesles?

Tijdens iedere yoga- of pilatesles gebeurt het wel iemand: een wind ontsnapt. Door het zitten in de zogeheten kindhouding of het doen van bijvoorbeeld de oefening Rolling Like a Ball. Heel gewoon en ook niks om je voor te schamen. Maar waarom gebeurt dit?

Bij zowel yoga als pilates is de ademhaling heel belangrijk. Door deze ademhalingsoefeningen adem je veel lucht in. Deze lucht komt in je spijsverteringskanaal terecht en ja die komt er natuurlijk via de anus weer uit.

Ontspannen

Een andere reden voor het laten van een scheet tijdens de yoga- of pilatesles is een simpele: ontspanning. Als het goed is, word je ontspannen van de les en worden je spieren ook losser en minder gespannen. En dat geldt dan ook voor de sluitspier en - oeps - dat zorgt voor 'een windje'. Niets om je voor te schamen en je bent zeker niet de enige die het overkomt.

Vaginale scheten

Naast het laten van scheten, kan het vrouwen ook gebeuren dat er lucht uit de vagina ontsnapt. Tijdens een ingewikkelde yoga-positie ontsnapt er dan lucht uit de schede. Ook heel normaal. Door het doen van zo'n lastige oefening kan er eerst lucht naar binnen worden gezogen en die moet er ook weer uit. Voordeel van vaginale winden: ze stinken niet. Als je veel last hebt van vaginale winden hebt, kan het doen van bekkenbodemoefeningen helpen.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

 

Auteur 
  • Ilona Meernik
Bron 
  • gezondNU