Wat eet expert Janine Jansen zelf?

'Kook zelf met zo min mogelijk bewerkte producten'

Salade caprese met olijfolie
Getty Images

Meer dan ooit is er veel informatie te vinden over voeding en een gezonde leefstijl. Er is dus veel kennis, maar nog nooit waren zoveel mensen te zwaar én wordt er te weinig bewogen. Hoe zit dat bij deskundigen? Lukt het hen altijd gezond te eten? In deze rubriek vragen we experts: wat eet je zelf? Deze keer: Janine Jansen. Recent verscheen haar boek Gezonde darmen dat ze samen maakte met haar zus en cardioloog Annemieke Jansen.

1. Welke producten ontbreken nooit in je voorraadkast?

"Bovenaan staat natuurlijk de olijfolie. En een supergrote bak met noten, natuurlijk ongebrand en ongezouten. Daarnaast gebroken lijnzaad. Plus een ijskast vol groente. Het geheim van gezond eten is: de juiste vetten (de onverzadigde), de juiste koolhydraten (de complexe, volkorenproducten dus, verse groente en zo) en het liefst plantaardige en niet te veel dierlijke eiwitten.  

2. Welke producten zou je bij jou in de kast nooit aantreffen?

"Nooit ofte nimmer eet ik vleesvervangers. Daar zitten maar al te vaak smaakmakers zoals zout en allerlei additieven in, en ik vind ze vies ook. Daarbij ergert het mij nogal dat fabrikanten de hang naar het zogenaamde authentieke uitbuiten, wat resulteert in iets zinloos. Consumenten denken dat ze goed bezig zijn, want ze eten geen vlees, maar ja, wat eet je dan wel? Zout en zo!"

3. Welke voedingsmiddelen eet je regelmatig om gezond en fit te blijven?

"Voor mij is het erg goed om yoghurt met een lepel gebroken lijnzaad te eten. Dat vind ik niet lekker, hoor, maar ik dwing me ertoe. En elke dag een handje noten, dat is mijn ontbijt. Plus een lepel extra vergine olijfolie of twee per dag. Dat doe ik trouw, want daar ben ik dan wel weer gek op, op olijfolie!"

Nooit ofte nimmer eet ik vleesvervangers. Daar zitten maar al te vaak smaakmakers zoals zout en allerlei additieven in, en ik vind ze vies ook.

4. Eet je wel eens iets wat minder gezond is? En zo ja, wat?

"Natuurlijk, wis en waarachtig. Ik ben dol op gevulde koeken, marsepein, chocola, bitterballen. Dus natuurlijk eet ik dat allemaal weleens. Maar thuis proberen we door de week zo veel mogelijk dat soort dingen te laten staan. Af en toe nemen we in het weekend weleens wat lekkers. Want als gezond leven een strak keurslijf wordt, is het niet vol te houden, hè?

5. Hoe zorg je er in een drukke en/of stressvolle periode voor om toch gezond te eten?

"Ik blijf zelf koken, we halen praktisch nooit meer iets kant-en-klaars. Inmiddels weten we wat voor effect dat op je lichaam heeft. In onze boeken staan legio gerechten die in een handomdraai klaar zijn en waar je toch iets gezonds mee op tafel zet. "

6. Wat is je motto als het over gezonde voeding gaat? 

"Schiet er niet in door! Als je alleen maar bezig bent met wat wel of niet gezond is, heb je geen tijd meer om ergens van te genieten. Als je over het algemeen een goed eetpatroon volgt, heb je al zo veel gewonnen."  

7. Wat zou je iedereen én mensen met darmklachten helemaal als advies mee willen geven als het gaat om gezonde leefstijl en voeding?  

"Let er vooral op dat je genoeg vezels en probiotica (levende bacteriën) binnenkrijgt, en drink daarbij genoeg water. En kook zelf, met zo min mogelijk bewerkte producten. Van één hamburger van de friettent gaan miljoenen goede darmbacteriën naar de mallemoer, wat de slechte bacteriën meer kans geeft om te overleven en schade aan te richten in je lijf."

Wie is Janine Jansen? 

Janine Jansen is receptonwikkelaar en grafisch vormgever. Haar zus Annemieke Jansen is cardioloog en leefstijlarts. Samen maakten ze al verschillende boeken. Recent verscheen het tweede deel in de serie 'Lekker & belangrijk' van de zussen Jansen Gezonde darmen. Elk deel is gewijd aan een bepaald probleem en leert je wat je zelf kunt doen om je gezondheid te verbeteren. Het eerste deel gaat over cholesterol. Annemieke is cardioloog en kampte zelf jarenlang met het prikkelbare-damsyndroom. Janine vertaalt Annemiekes inzichten naar de praktijk, met eenvoudige, doenbare gerechten. Ook ontwerpt en fotografeert ze hun kookboeken, waarvan dit het vijfde is. Samen hebben ze een wekelijkse kookcolumn in dagblad Trouw. Meer informatie over de zussen kun je vinden op: www.jansenjansen.com

 

Auteur