Wat zijn enzymen?

Hulpmiddel om voedingsstoffen te verteren

Getty Images

Enzymen helpen je lichaam om voedingsstoffen te verteren.

De spijsvertering begint in de mond, waar we het voedsel met de tong, tanden en kiezen klein maken. De voedseldeeltjes gaan naar de maag, waar ze door de zure maagsappen verder worden verteerd.

Wanneer het voedsel de maag verlaat en de dunne darm binnenkomt, worden er verschillende spijsverteringssappen toegevoegd. Die vloeistoffen bevatten enzymen, die het spijsverteringsproces ondersteunen. De alvleesklier bijvoorbeeld scheidt drie enzymen in de dunne darm af: amylase, protease en lipase. Deze enzymen worden ook door de darmwand geproduceerd.

Elk van deze enzymen kan zich via speciale aanhechtingspunten, receptoren genaamd, binden aan een bepaald type voedingsstof.

Amylase verteert bijvoorbeeld koolhydraten zoals zetmeel, dat voorkomt in aardappelen en pasta. Proteasen helpen het lichaam eiwitten die voorkomen in voedsel zoals vlees, af te breken tot kleine bouwstenen die worden gebruikt voor het vormen en onderhouden van lichaamsweefsel. En lipasen helpen het lichaam vet en olie af te breken.

Ook het voedsel dat we eten, bevat belangrijke enzymen. Volgens veel mensen worden de enzymen die van nature voorkomen in ons voedsel, door moderne voedselverwerkings- en bereidingstechnieken, vernietigd. Enzymen kunnen via voedingssupplementen worden ingenomen. Het is wel belangrijk om de huisarts te laten weten welke supplementen je slikt.

Auteur