Zo gezond is scheten laten

Je laat meer winden door een plantaardig dieet

scheten-laten
Getty Images

Iedereen laat scheten. Sterker nog: een mens laat gemiddeld zo'n tien tot vijftien scheten per dag. Heel normaal én gezond! Maar hoe gezond is het nu echt om winden te laten en wanneer wordt het een probleem?

Er heerst nog steeds het idee dat het laten van scheten een teken is dat er iets mis is met je darmen. Toch is dat lang niet altijd zo. Uit Spaans onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat mensen met een volledig plantaardig dieet tot zeven keer zo vaak winden laten. En dat is heel gezond, volgens de onderzoekers, vanwege de grotere hoeveelheid vezels die plantaardige voeding bevat.

Gezonde darmen

Het is al langer duidelijk dat je door bepaalde, plantaardige voedingsmiddelen te eten je darmen gezonder kunt maken. Van aardpeer en ui ga je misschien meer stinken, maar je microbioom gaat er flink op vooruit. Dit microbioom - vroeger 'darmflora' genaamd - speelt ook een rol bij het ontstaan van ziekten als diabetes of een depressie.

Niet doen: scheten inhouden

Wat je niet moet doen, is je winden inhouden. Het inhouden van scheten kan namelijk leiden tot uitstulpingen van de darmen. De giftige darmgassen kunnen door opname in de bloedbaan klachten als vermoeidheid en hoofdpijn veroorzaken. Laat ze dus vooral lekker wapperen.

Oorzaken winderigheid

Eet je niet (volledig) plantaardig en laat je meer scheten dan je wilt? Dan kan het ook ergens anders door komen. Je kunt namelijk soms meer gas in je maag en darmen hebben dan normaal. Bijvoorbeeld door lucht die je inslikt. Dit kan gebeuren bij spanning en stress, door roken of een slecht kunstgebit. Ook mensen die snel praten, snel eten en drinken zonder goed te kauwen, slikken ongemerkt extra lucht mee naar binnen. Maar ook darmbacteriën kunnen voor meer gas zorgen.

Als je door de winderigheid ook last hebt van buikpijn, kun je het beste contact opnemen met je huisarts en/of een voedingsdeskundige. Het kan helpen om samen je voedingspatroon eens onder de loep te nemen. Trek ook aan de bel wanneer je vaak last hebt van een opgezette buik of extreme winderigheid.

Auteur 
  • Aukeline van Dorp
Bron 
  • New Scientist