Het duurt lang tot orgasme door TURP-operatie

man-vrouw-oud
Getty Images

Ik ben een man van 74 jaar. In 2012 is bij mij een TURP-operatie uitgevoerd en is het grootste deel van mijn voorhuid verwijderd. Sinds deze ingrepen duurt het erg lang voordat ik een orgasme krijg. Ook heb ik bij een orgasme bijna geen sperma meer. Wel heb ik een goed orgasmegevoel. Bij penetratie in mijn vriendin duurt het vaak zo lang dat zij allang zelf een orgasme heeft gehad. Voor haar is doorgaan tot ik een orgasme krijg erg moeilijk, zo niet onmogelijk. Een tweede orgasme zit er bij haar niet in. Daarbij verslapt mijn penis als het erg lang duurt.

Voor de verwijdering van de voorhuid kreeg ik bijna altijd al na zo drie à vier minuten een orgasme. Is door de operatie de eikel ongevoeliger geworden? Hij is wel erg droog. Natuurlijk heb ik daar bij penetratie geen last van, mijn vriendin is dan nat genoeg. Of heeft het gewoon met leeftijd te maken?

Naam bekend op de redactie

Henriëtte Schoones, seksuoloog NVVS/relatietherapeut

Beste meneer,

Voor de duidelijkheid een TURP (Transurethrale resectie van de prostaat) operatie wordt toegepast bij een goedaardige prostaatvergroting. Transurethraal wil zeggen dat prostaatweefsel van binnen uit door de penis heen wordt weg geschraapt. De plasbuis, die werd dichtgedrukt door de vergrote prostaat, wordt wijder waardoor het plassen weer beter gaat. Door deze operatie komt er geen zaadlozing meer naar buiten maar gaat het sperma terug naar de blaas. Dat heet een retrograde ejaculatie oftewel droog klaarkomen.

Het orgasmegevoel is vaak nog hetzelfde als voor de ingreep. Het is bekend dat bij een besneden penis (door verwijdering van de voorhuid) de eikel altijd ontbloot is en dat daardoor de buitenkant (hoornlaag) van de eikel harder en dikker is geworden en daardoor minder gevoelig. Bij het ouder worden heb je ook meer seksuele prikkels nodig om opgewonden te raken en om de opwinding vast te houden. Door deze factoren kan het wat langer duren voordat u een orgasme krijgt. U zou bijvoorbeeld wat glijmiddel over uw eikel kunnen smeren, dat werkt stimulerend of een prikkelende gel van Durex.

Succes,

Henriette Schoones
Seksuoloog NVVS/Relatietherapeut

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Henriëtte Schoones is gespecialiseerd in seksuele en relatieproblemen. Ze heeft een eigen praktijk voor seksuologie en relatietherapie in Tiel en werkt als seksuoloog in Ziekenhuis Rivierenland in samenwerking met de gynaecologen.