Is een tweede TURP-operatie aan prostaat mogelijk?

man-dokter-prostaat
Getty Images

Het is misschien wel 20 jaar geleden dat ik een TURP-operatie heb ondergaan. Afgezien van de bekende bijwerkingen verliep dat prima, met het gewenste effect. In de loop der jaren zijn alleen helaas dezelfde klachten - zwakke straal en lang nadruppelen - weer helemaal teruggekomen. Sterker nog: veel erger, vooral 's nachts is het een ramp en duurt het minutenlang voordat ik weer in bed lig.

Diverse voorgeschreven medicijnen helpen niet. Van de laatste (Avodart) kreeg ik zelfs diarree.

Is er nog licht aan het einde van mijn 'tunnel'? Is een tweede TURP überhaupt mogelijk?

Naam bekend op de redactie

Henriëtte Schoones, seksuoloog NVVS/relatietherapeut

Beste meneer,

Wat vervelend voor u dat de klachten weer teruggekomen zijn.

Met deze vraag moet u echt via uw huisarts weer terug naar de uroloog.

Ik heb een uroloog uit mijn netwerk geraadpleegd en een tweede TURP is mogelijk want de prostaat groeit weer aan. Maar er kan ook iets anders aan de hand zijn. Dat moet je eerst weten.

De uroloog kan een cystoscopie/echo van de prostaat maken, een UDO (urodynamisch onderzoek) en een PSA-meting uitvoeren. Dus mijn advies is terug naar de uroloog.

Veel succes!

Henriette Schoones
Seksuoloog NVVS/relatietherapeut

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Henriëtte Schoones is gespecialiseerd in seksuele en relatieproblemen. Ze heeft een eigen praktijk voor seksuologie en relatietherapie in Tiel en werkt als seksuoloog in Ziekenhuis Rivierenland in samenwerking met de gynaecologen.