zondag, 22 mei 2022

Stoppen met roken verkleint kans op staar

Roken verhoogt de kans op het krijgen van de oogziekte staar. Rokers die stoppen met roken verkleinen de kans op het krijgen van de oogziekte aanzienlijk. Dat blijkt uit nieuw Zweeds onderzoek.

Staar, ook wel cataract genoemd, is een veelvoorkomende aandoening. Bij de aandoening vertroebelt de ooglens. Het ontstaat doordat de heldere en doorzichtige ooglens minder helder wordt. Deze zit voor in het oog, vlak achter de pupil. Door staar ga je waziger zien. Ook zie je alles grauwer van kleur.

Stoppen met roken
Uit het Zweedse onderzoek blijkt dat de kans op het krijgen van staar sterk afneemt als rokers stoppen met roken.  De wetenschappers bestudeerden een groep Zweedse mannen met een leeftijd tussen de 45 en 79 jaar.

Ze onderzochten het verband tussen stoppen met roken en meer dan 5700 gevallen van cataract in de loop van 12 jaar. Zo ontdekten ze dat de kans op het ontwikkelen van cataract afnam als ze stopten met roken.

"Stoppen met roken vermindert het risico op cataract, maar het risico bij voormalig rokers blijft voor decennia hoger dan bij mensen die nooit rookten.", aldus een van de onderzoekers van Orebro University Hospital. Omdat roken ook gerelateerd is aan andere (oog)ziekten pleiten de wetenschappers ervoor om mensen te motiveren om te stoppen met roken.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in de onlie editie van JAMA Ophthalmology.

Trefwoorden:
Bron(nen):
  • WebMD