7 goede redenen om ook op latere leeftijd te stoppen met roken

Waarom zou je stoppen met roken?

Getty Images

Stoppen met roken is altijd een goed idee. Of het nu tijdens stoptober is of in januari als goed voornemen. Ook leeftijd speelt geen rol. Vaak denken oudere rokers dat het op hun leeftijd geen zin meer heeft om te stoppen, want 'het kwaad is al geschied'. Natuurlijk is het beter om op jongere leeftijd te stoppen - of nog beter er helemaal niet aan te beginnen - maar hoe oud je ook bent: stoppen heeft altijd zin. Ook als je 50, 60 of 75 jaar bent.

1. Je voelt je fitter

Zodra je stopt met roken, begint je lichaam met het herstellen van de schade door de chemische stoffen in sigarettenrook. Na zo'n 24 uur is de koolmonoxide uit je lichaam. Na 48 uur is ook alle nicotine uit je lichaam. In vrij korte tijd zul je je frisser en fitter voelen. Je bloed kan makkelijker zuurstof vervoeren en ademen wordt makkelijker.

2. Je levensverwachting neemt toe

Uit cijfers van het CBS blijkt dat rokers die voor hun 35ste stoppen een vergelijkbare levensverwachting hebben als mensen die nooit hebben gerookt. Van rokers die rond hun 50ste stoppen, halveert het sterfterisico. Naar schatting 4 van de 10 voortijdige sterfgevallen in Nederland wordt veroorzaakt door roken. Kanker is onder rokers de voornaamste doodsoorzaak. Hoe eerder een roker stopt, hoe beter.

3. Je smaak en geur verbetert

Als kort na het stoppen met roken, zul je ervaren dat je beter ruikt en meer proeft. Na ongeveer een maand ruik en proef je alles weer zo goed als voordat je ooit begon met roken.

4. Je huid en tanden zien er beter uit

De doorbloeding van de huid van niet-rokers is beter. Hierdoor zal je huid er frisser, gezonder en stralender uit zien. Rokers hebben ook meer last van tandplak waardoor ze vaker kampen met ontstoken tandvlees. Daarnaast verkleuren de tanden door roken. Binnen twee tot zes weken na het stoppen met roken zal je mondgezondheid al veel beter zijn. Bijkomend voordeel: een veel frissere adem.

5. Je herstel na een operatie gaat sneller

Rokers lopen meer risico's bij een operatie en ook het herstel na een operatie duurt meestal langer. Zo hebben rokers meer kans op ademhalingsproblemen na een operatie en genezen wonden langzamer. Ook de kans van slagen van een operatie is kleiner. Daarnaast kan roken een negatief effect hebben op anesthesie en het herstel daarvan.

6. Je humeur wordt beter

Waarschijnlijk zul je het de eerste dagen of weken niet geloven, maar uiteindelijk zal je je vrolijker, blijer en stabieler voelen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen die gestopt zijn met roken, zich prettiger voelen dan rokers. De eerste weken en misschien zelfs maanden kun je je onrustig en somber voelen, maar daarna wordt het dus beter!

7. Je bespaart geld

Niet alleen heeft roken effect op je gezondheid, maar ook op je portemonnee. Roken is namelijk duur. Als je dagelijks 10 sigaretten rookt, kost dat je zo'n 125 euro per maand! Dit geld kun je beter besteden aan producten die wel goed zijn voor je gezondheid.

Auteur 
Bron 
  • CBS
  • KWF Kankerbestrijding
  • Gezondheid.be