De shisha-pen

Een waterpijp op zakformaat

Getty Images

Je ziet het steeds meer: de shisha-pen. Hij is razend populair onder jongeren. Deze waterpijp in het klein zou onschadelijk zijn voor je gezondheid. Maar is dat wel zo? En wat krijg je eigenlijk binnen bij elke hijs?

De shisha-pen - ook wel bekend als hookah-pen - is een waterpijp in de vorm van een elektronische sigaret. Hiermee rook je een vloeistof die verdampt wordt. Je kunt kiezen uit verschillende (zoete) smaken. Bijvoorbeeld cola, kersen, perzik, aardbei en watermeloen.

Zo werkt het

Als je een trekje neemt geeft de luchtdruksensor een signaaltje aan de chip. Deze zorgt dat de batterij stroom geeft aan het verwarmingselement - ook wel 'atomizer' of verdamper genoemd - waar een lont omheen gewikkeld zit. Deze lont met opgenomen vloeistof uit het tankje wordt verwarmd waardoor de vloeistof verdampt. De waterdamp die ontstaat inhaleer je vervolgens. Vaak zit in een shisha-pen een ledlampje aan het uiteinde. Het lampje gloeit, om zo een sigaret na te bootsen.

Is het veilig?

Omdat er bij het roken van een shisha-pen geen verbranding optreedt, komen er geen schadelijke stoffen als teer, koolmonoxide, cyanide en ammonia vrij. Stoffen die je wel binnenkrijgt bij het roken van bijvoorbeeld sigaretten. Elke keer dat je een trekje neemt, vindt er een chemische reactie plaats. Hierbij ontstaat de waterdamp. Je zou denken dat de waterdamp onschuldig is. Maar het is meer dan alleen water.
 
Zo zitten er deze stoffen in:
  • propyleenglycol
  • glycerol
  • glycerinetriacetaat

Propyleenglycol

Het goedje propyleenglycol wordt gebruikt in de voedings-, cosmetische, farmaceutische en kunststofindustrie. Je vindt het ook in tabak als middel om het vochtig te houden. Bij het roken van een shisha-pen krijg je genoeg van deze stof binnen om je luchtwegen en ogen te irriteren. In sigaretten is deze stof mogelijk kankerverwekkend. Bij de shisha-pen is nog niet bekend of het kankerverwekkend is, omdat het hierbij om lagere temperaturen gaat dan bij een sigaret.
 
Onderzoek
De stoffen lijken op korte termijn niet schadelijk voor je te zijn. Of je bij lange termijn gebruik schade oploopt, dat is nog onduidelijk. De shisha-pen is nog maar kort op de markt en uitgebreid onderzoek moet nog gedaan worden. Alhoewel de meeste shisha-pennen het niet bevatten, zijn ze zowel met als zonder nicotine te verkrijgen. De pennen met nicotine zijn schadelijker dan die zonder.

Meeroken

In ruimtes waar mensen een shisha-pen roken, loop je het risico op meeroken. Je noemt dit ook wel passief roken of omgevingsroken. Je ademt dan de rook - of in dit geval de waterdamp - in van anderen. Hierdoor krijg je ook de (mogelijk) schadelijke stoffen binnen.

Hoe populair is het?

De shisha-pen heeft een grote aantrekkingskracht op jongeren. De pennen zijn nieuw, relatief goedkoop en in allerlei smaken te krijgen. Je ziet ze veel in het uitgaansleven. Ook beroemdheden gebruiken er vaak een. Voor het kopen van tabaksproducten als sigaretten moet je 16 jaar of ouder zijn. Dit staat in de tabakswet. Shisha-pennen bevatten geen tabak; je kunt ze dan ook vanaf alle leeftijden kopen. De shisha-pen zou er voor zorgen dat jongeren gewend raken aan roken. Hierdoor steek je makkelijker een echte sigaret op.

Stoppers

Bij mensen die willen stoppen met roken doen ze het ook goed. Met zo'n elektronische pen kun je toch roken, zonder dat je nicotine binnenkrijgt. Het idee is dat je zo je nicotineverslaving kunt verslaan. Je hebt ook rokers die vinden dat sigaretten gewoonweg te duur zijn geworden en daarom kiezen voor de shisha-pen.

Rookverbod

Een andere reden om over te stappen is het gebruik in publieke gelegendheden zoals het terras, station of restaurant. Omdat je geen rook uitblaast met een shisha-pen, geldt het rookverbod hier niet voor.
Auteur 
Bron 
  • Trimbos-instituut