dinsdag, 17 mei 2022

De 5 beste apps om te stoppen met roken

Stophulp op je telefoon

Stoppen met een app? Ja! Voor heel veel mensen is een app op hun telefoon een goede steun in de rug. Je ziet hoeveel sigaretten je niet gerookt hebt en ook gelijk hoeveel geld je bespaart. Twee goede voornemens in één klap, da's pas win-win! Dit zijn de vijf beste apps.

Een app die je helpt te stoppen met roken, werkt dat nu echt? Ja, zegt het Nationaal Expertisecentrum Tabaksontmoediging van het Trimbos-instituut. Zij selecteerden vijf van de beste stoppen met roken apps, die allemaal gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek.

Alleen een app?

Hoewel apps dus wel degelijk ondersteuning kunnen bieden bij het stoppen met roken, blijkt uit onderzoek ook dat de meeste mensen succesvol stoppen door een combinatie van professionele begeleiding en nicotinevervangende middelen. Zie de apps dus vooral als steuntje in de rug bij je stoppoging en een fijne reminder hoeveel sigaretten je niet gerookt hebt.

1. Stopstone

Stopstone is een gratis app die door het Trimbos-instituut zelf ontwikkeld is, in samenwerking met jongeren. Maar de app is ook geschikt voor ouderen. Je krijgt regelmatig berichten die je helpen om gemotiveerd te blijven. Die berichten zijn gebaseerd op je eigen voorkeuren. Je kunt bijvoorbeeld een persoonlijke top 3 maken met redenen om te stoppen. De app helpt je bij die moeilijke momenten dat je zou willen roken en als je toch een sigaret hebt opgestoken, dan geeft Stopstone tips om je stoppoging weer op te pakken. Je kunt ook spaardoelen instellen, zodat je kunt zien wat het stoppen met roken je oplevert.

Stopstone is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en gebruikt verschillende manieren om gedrag te veranderen. Daarom heeft Stopstone de beoordeling 'goed onderbouwd' gekregen van het Centrum Gezond Leven. Er is geen onderzoek gedaan naar hoeveel mensen gestopt blijven als ze Stopstone gebruiken. Het is dus niet bekend hoe effectief Stopstone is. Stopstone kun je installeren op Android of op iPhones (iOS)

 • Tips om gestopt te blijven
 • Spaardoelen maken
 • Hulp om gemotiveerd te blijven
 • Tips wat je kunt doen als je toch hebt gerookt

2. De Stopcoach

Ook De Stopcoach is gratis te downloaden voor IOS en Android. Met deze app kan je zelf een digitale stopcoach kiezen die je 8 weken lang helpt bij het stoppen. Zo krijg je tips die goed bij jou passen. De Stopcoach is ontwikkeld door het Trimbos-instituut, Pharos, Brthrs Agency en het Leids Universitair Medisch Centrum.

De Stopcoach laat je verschillende stappen volgen en helpt je zo met de voorbereiding op het stoppen met roken, het kiezen van je stopdag, en het volhouden. Je kunt ook oefeningen doen om de zin in een sigaret te weerstaan. Dit kan helpen bij moeilijke momenten. Daarnaast kun je zien hoeveel sigaretten je niet hebt gerookt en hoeveel geld je daarmee hebt bespaard.

De Stopcoach is gebaseerd op de Engelse app Stopadvisor. Die app is ontwikkeld en onderzocht door de University College London. Daaruit blijkt dat mensen gestopt blijven na het gebruiken van de Engelse app. De app is (nog) niet beoordeeld door het Centrum Gezond Leven van het RIVM.

 •   8 weken lang begeleiding bij het stoppen met roken
 • Persoonlijk advies
 • Motiverende berichten
 • Tips om gestopt te blijven
 • Persoonlijke verhalen van andere mensen die gestopt zijn met roken

3. Stopmaatje

Ook Stopmaatje helpt je om de zin in een sigaret te weerstaan. Deze app is ontwikkeld door Stichting Saxion, in samenwerking met Tactus Verslavingszorg, Medisch Spectrum Twente en de Universiteit Twente. Hij is er voor Android en IOS.

Stopmaatje biedt een 'maatje' die je bijstaat als je gaat stoppen met roken. Dit maatje helpt je om persoonlijke doelen op te stellen. Verder kan je bellen of chatten met dit maatje. Zo kom je moeilijke momenten door. De app stuurt herinneringen van je persoonlijke doelen om gemotiveerd te blijven. Daarnaast kun je een dagboek bijhouden. Als je zin hebt in een sigaret dan kun je een spelletje doen en je kunt tips van andere stoppers lezen.

Stopmaatje is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Maar er is geen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar hoeveel mensen gestopt blijven als ze de app gebruiken.

 • Bellen of chatten als je zin hebt om te roken
 • Persoonlijk advies
 • Doelen instellen die je helpen gestopt te blijven
 • Afleiding op momenten dat je zin hebt om te roken

4. Flamy

Flamy heeft heel veel functies. Zo houdt deze app bij hoeveel je lichaam herstelt na het stoppen met roken en hoeveel geld je bespaard hebt. Ook kan je een logboek bijhouden. Als je zin hebt in een sigaret dan kan Flamy je op verschillende manieren afleiden. Zo kun je meerdere spelletjes spelen of motiverende quotes lezen. Ook is er een 'helper' beschikbaar die je bijstaat als je in de verleiding komt om te roken of toch gerookt hebt. Je kunt via Flamy ook vrienden uitnodigen om ook te stoppen met roken. Zo kun je samen de uitdaging aangaan.

Flamy is er alleen voor Android. Er is geen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar hoeveel mensen gestopt blijven als ze de app gebruiken.

 • Spelletjes die je afleiden van de zin om te roken
 • Je rookgedrag in kaart brengen
 • Doelen instellen
 • Samen stoppen met vrienden
 • Zien hoeveel geld je bespaart

5. Smoke Free

De app Smoke Free maakt gebruik van meerdere wetenschappelijke technieken die helpen bij het stoppen met roken. In de app kun je bijhouden op welke momenten je zin krijgt in een sigaret. De app geeft dan persoonlijk advies hoe je hiermee om kunt gaan. Smoke Free laat met plaatjes en grafieken jouw vooruitgang zien. Dit kan je gezondheid zijn, maar ook hoeveel geld je hebt bespaard. Als je daarvoor kiest, kun je in de app bovendien meedoen aan een experiment dat andere mensen weer kan helpen bij het stoppen met roken.

Deze app is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Maar er is geen onderzoek gedaan naar hoeveel mensen gestopt blijven als ze de app gebruiken. Deze app is wel beoordeeld door ORCHA, een internationale organisatie die apps beoordeeld op het gebied van gezondheid. Op dit moment heeft Smoke Free de hoogste score van alle stoppen-met-roken apps die ORCHA heeft beoordeeld. Hij is er voor Android en IOS.

 • Moeilijke momenten bijhouden in een logboek
 • Successen delen met vrienden
 • 90 dagen stoppen-met-roken-programma
 • Zien hoeveel je bespaart

 

Bron(nen):