Etiket navulling e-sigaret vaak onvolledig

Getty Images

Op bijna 70 procent van de navulverpakking met nicotine voor elektronische sigaretten en shisha-pennen staat niet duidelijk vermeld dat het giftig is.

Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dinsdag. Op 108 van de 151 onderzochte navulverpakkingen met nicotine ontbreekt het symbool met doodshoofd. Terwijl dit verplicht is. Hierdoor worden consumenten onvoldoende gewaarschuwd voor de inhoud van de navulverpakkingen en de gevaren bij het gebruik ervan.

De ondernemers die de regels overtreden, moeten van de NVWA hun etiketten aanpassen. Anders riskeren ze een dwangsom.

Kinderen

De vloeistof is vooral voor kinderen gevaarlijk. Kinderen kunnen al van één slokje nicotinehoudende vloeistof een acute nicotinevergiftiging oplopen. Het merendeel van de onderzochte navulverpakkingen heeft wel een kinderveilige sluiting.

Volgens het onderzoek werd tot 2012 'slechts incidenteel melding gemaakt van inname van navulvloeistoffen', maar steeg het aantal meldingen vorig jaar aanzienlijk. 'Over het hele jaar werden meer dan dertig meldingen ontvangen. De blootstellingen betreffen vooral kleine kinderen die zuigen aan een navulflesje.'

Sluiting

Hierdoor zijn kinderen in het ziekenhuis beland. In het buitenland is in 2013 een dodelijke vergiftiging van een kind gemeld. Het is dan ook goed dat op de navulverpakkingen een voor kinderen lastig te openen sluiting zit. Een deel van onderzochte bedrijven kon echter geen certificaat tonen dat bewijst dat de sluiting echt veilig is.

Het gebruik van de e-sigaretten zelf levert volgens de NVWA maar een 'beperkt risico op acute vergiftiging op', al kan de nicotine wel giftig zijn.

Auteur 
  • Ilona Meernik
Bron 
  • Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit