Hulp bij stoppen met roken

Middelen en tips

Getty Images

Stoppen met roken is een harde noot om te kraken. Gelukkig zijn er tal van hulpmiddelen. Alleen... het zijn er zoveel: nicotinegel, kruiden, Allen Carr. Een actueel overzicht van hulpmiddelen én tips om het rookloze leven aan te kunnen.

Sommigen hebben geen last van het afkicken. Anderen voelen zich alsof ze een griepje hebben: zweten, keelpijn, duizeligheid en gespannen. Na drie dagen heeft de nicotine je lichaam verlaten en is het lichamelijke stopongemak al over.

Geef niet toe

Het moeilijkste van niet meer roken is wennen aan de 'leegheid'. Voor de meeste sigaretten heb je een vast moment: bij de bushalte, na de lunch, bij het telefoneren, in de kroeg. Als je daar ineens geen peuk bij opsteekt, mis je iets. Dat is wennen.

Probeer die momenten te zien als iets positiefs: er is een strijd gaande tussen de sigaret en je gezonde zelf. Blijf bij jezelf en geef niet toe aan dat verleidelijke gevoel. Die vlagen zijn over een tijdje helemaal verdwenen.

Kun je het van die kant bekijken, dan heb je ook minder kans op een rothumeur. Dat is een bijverschijnsel waar veel stoppers last van hebben, omdat ze het idee hebben dat ze zichzelf iets prettigs ontzeggen.

Sommige methodes, zoals Allen Carr en De Opluchting (zie hieronder), richten zich op die mentale verslaving. Gevolg: cursisten voelen zich na de training bevrijd in plaats van treurig, omdat ze 'nooit meer mogen roken'.

Cold turkey

Ook wel 'de wilskrachtmethode' genoemd. Je stopt zelf, zonder kauwgom, pleisters of kruidenpreparaten. Er zijn succesverhalen te over van mensen die op deze manier stopten.

Sommigen namen hun besluit nadat ze hoorden dat een rokend familielid ernstig ziek was geworden. Anderen hadden zo genoeg van de roken-stoppen-roken-stoppen-spiraal, dat ze op een dag het definitieve besluit namen om zichzelf voor eens en voor altijd te bevrijden.

De Moos-methode

De naam staat voor 'minderen om ontspannen te stoppen' en geeft al aan hoe de methode werkt: je stopt door het aantal sigaretten af te bouwen. In De Sport van het Stoppen, het bijbehorende (vrolijke) boek van ex-rookster en journaliste Annemarie de Raadt, staan schema's die je kunt toepassen op jouw leven en rookgedrag.

Stoppen via internet

Relatief nieuw is uQuit, een website die zich richt op jongeren die willen stoppen. Het computerprogramma is gratis te downloaden. Methode: je vult een vragenlijst in. Op basis van je antwoorden geeft de database je adviezen en tips, toegesneden op jouw situatie. Kosten: gratis.

Stoppen in een groep

Samen met zo'n 12 andere aankomende stoppers, volg je bij Pakje Kans van STIVORO 9 keer een bijeenkomst. Hierin werk je onder leiding van een trainer in 12 weken naar het stoppen toe. Je krijgt een trainingsboek, een handig boekje met tips en een cd met oefeningen om te ontspannen.

Allen Carr

In een kleine groep (8 personen) leer je onder leiding van een Allen Carr-trainer je rookgedrag doorzien. De training duurt een dag en is behoorlijk intensief. Je mag (moet zelfs) doorroken tot de laatste sigaret. Die rook je met z'n allen, aan het eind van de dag. Bijzonder: de meeste mensen lopen de deur uit als opgeluchte niet-rokers. Heb je een terugval, dan mag je gratis naar een opfristraining (duurt twee uur).

Kosten van de cursus: 295 euro. Sommige verzekeraars vergoeden de training. Ben je drie maanden na de eerste training niet gestopt, dan krijg je je geld terug. Je moet dan wel minstens twee vervolgsessies hebben gevolgd.

Je kunt ook zelf stoppen met het boek van wijlen Allen Carr 'Stoppen met roken'. Het is zo inspirerend geschreven dat veel mensen halverwege het boek uitzien naar het moment dat ze mogen stoppen.

De Opluchting

Eendaagse training die zich, net als Allen Carr, richt op het analyseren van je verslaving. Je wordt je bewust van het automatisme waarmee je rookt. Je leert hoe je de 'ik mag nooit meer roken'-knop kunt omzetten in een ' ik hoef niet meer'-houding.

Kosten: 220 euro. Wie teleurgesteld is in de methode en daardoor niet stopt, krijgt 125 euro terug. Je hebt 3 maanden lang recht op een gratis vervolgsessie.

NooitMeerRoken-methode

Speciaal opgeleide NooitMeerRoken-coaches helpen je om in een sessie van 1,5-2 uur van het roken af te komen.

De methode is gebaseerd op de volgende uitgangspunten:

  • Roken is geen verslaving, maar een gewoonte die moeilijk te doorbreken is omdat deze volledig automatisch geprogrammeerd is in de hersenen. Daarom lukt het slechts weinig mensen om op basis van alleen wilskracht te stoppen met roken.
  • Stoppen met roken op wilskracht kost enorm veel energie en is een gevecht tegen jezelf en je zenuwstelsel, omdat je automatische piloot 'zegt' dat je moet roken. Om moeiteloos te kunnen stoppen met roken moeten de neurosynapsen (verbindingen tussen de zenuwcellen) in de hersenen die het roken in stand houden, opnieuw geprogrammeerd worden.
  • Om voor een optimaal resultaat te zorgen, is een speciaal nazorgpakket ontwikkeld dat bij de NooitMeerRoken-sessie is inbegrepen.

De kern van de NMR-methode is dat ze iemand niet willen laten stoppen, maar van iemand een niet-roker maken. Verder zijn er geen ontwenningsverschijnselen, geen gewichtstoename en heeft men een levenslange garantie op de behandeling. De prijs voor een consult bedraagt 395 euro.

Quitkey

Een kleine handcomputer (kun je aan je sleutelbos doen) die eerst registreert hoeveel je rookt, en vervolgens helpt met langzaam afbouwen. Tijdens stap 1 rook je gewoon zoals je gewend bent. Bij iedere sigaret druk je op de 'smoke' button.

Het computertje registreert hoeveel en op welke tijdstippen je rookt. Na zeven dagen begint stap 2: de quitkey geeft een piepsignaal wanneer je kunt roken. En stap voor stap bouwt hij je gebruik af (kan 34 dagen duren). Je moet echt gemotiveerd zijn, wil dit werken. Al kan de confrontatie met je eigen rookgedrag nooit kwaad! Kosten: 29,95 euro.

Telefonische coaching

Het telefonische coachingstraject van STIVORO omdat zeven gesprekken met in stoppen-met-roken gespecialiseerde coaches gedurende drie maanden. De gesprekken duren ongeveer 10 tot 15 minuten.

De coachen werken met verschillende programma's, hierdoor is de zorg op maat. In sommige gevallen word je geadviseerd om gebruik te maken van nicotine vervangers of geneesmiddelen op doktersrecept. Het programma is gericht op gedragsverandering met behulp van motiverende gespreksvoering, zelfcontrole training en terugvalpreventie.

Alternatief stoppen

Acupunctuur en (soft)lasertherapie gaan uit van hetzelfde principe: over je hele lichaam lopen energiebanen waar bepaalde punten (vergelijk ze met elektriciteitskastjes) op liggen.

Door die punten te stimuleren met naaldjes of laserstralen, zou je minder trek in sigaretten en minder ontwenningsverschijnselen krijgen. Vraag of de behandelaar is aangesloten bij de Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging (NAV).

Kosten: verschilt per therapeut, gemiddeld ben je per acupunctuursessie 40 euro kwijt. Softlasertherapie kost ongeveer 130 euro. Of het vergoed wordt, hangt af van je verzekering.

Persoonlijke coach

Vraag een vriend(in) of hij/zij je wil begeleiden. Stel samen een stopdatum vast en rook op die datum je laatste sigaret. Met een groepje stoppen, kan natuurlijk ook. Spreek af dat je de coach mag bellen op momenten dat je het moeilijk hebt.

​Stoppen doe je zo

Schrijver Marcel van Mosselveld was zelf 25 jaar lang verstokt roker en stopte met roken, zonder enige moeite. In zijn boek Stoppen doe je zo vertelt hij hoe en waarom deze methode werkt en andere niet. De kern van het stoppen met roken zit in het begrijpen wat roken eigenlijk is. Als je beseft waarom je rookt en hoe het komt dat je blijft roken is het volgens van Mosselveld geen enkel probleem meer om te stoppen.

Auteur