Nu ook rookverbod in kleine cafés

Getty Images

Asbakken moeten per direct van tafel in kleine cafés zonder personeel die tot nu toe onder de uitzondering op het rookverbod in de horeca vielen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gaat in die cafés per direct handhaven. Dat heeft staatssecretaris Martin van Rijn besloten.

De uitzondering voor kleine kroegen werd in 2010 ingevoerd door minister Edith Schippers. In de eenmanszaakjes hoefde geen personeel beschermd te worden tegen de schadelijke effecten van meeroken, was de gedachte.

Ongeldige uitzondering

De aanleiding voor Van Rijns besluit is de uitspraak van de Hoge Raad van 10 oktober. Die bepaalde dat de huidige uitzondering voor kleine cafés ongeldig is, net zoals eerder het gerechtshof al deed.

"Wij zaten op koers om het rookverbod voor alle horeca in te laten gaan op 1 januari 2015, na behandeling van het wetsvoorstel in de Eerste Kamer. Dat de uitzondering vervalt, is dus geen verrassing voor de horecaondernemers die tot nu toe een uitzonderingspositie hadden. De snelheid waarmee het nu gebeurt, is wel nieuw. De uitzondering voor kleine horeca wordt per direct ongedaan gemaakt door de Hoge Raad en dus moeten wij per direct handhaven", aldus Van Rijn.

600 euro boete

Overtredingen van het rookverbod in kleine cafés die tot nu toe onder de uitzondering vielen worden tot 1 januari 2015 eerst bestraft met een waarschuwing. Maar zo'n waarschuwing is eenmalig. Als bij een ondernemer voor 1 januari 2015 herhaald wordt vastgesteld dat het rookverbod wordt overtreden, volgt een eerste boete van 600 euro. Na 1 januari 2015 wordt indien sprake is van een overtreding van het rookverbod in alle gevallen direct een boete opgelegd.

Auteur 
  • Jolanda Niemantsverdriet
Bron 
  • Nu.nl
  • Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit