Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zaterdag, 27 mei 2017

Pruimtabak even slecht als roken

Kauwen op tabak is minstens net zo schadelijk voor de gezondheid als roken. Liefhebbers van pruimtabak worden namelijk blootgesteld aan een relatief hoge dosis NNK. Deze stof staat bekend als zeer kankerverwekkend.

Amerikaanse wetenschappers komen tot die conclusie. Ze ontkrachten met hun onderzoek de mythe dat tabak die je niet hoeft te roken 'gezonder' is dan normale sigaretten. Gewoon roken raden de wetenschappers ook af, omdat sigarettenrook naast NNK nog tal van andere kankerverwekkende stoffen bevat.

In de Verenigde Staten promoten fabrikanten van pruimtabak hun product als een 'verstandig alternatief' voor de gewone sigaret. De onderzoekers zijn het daar totaal niet mee eens. Hun conclusie: alleen nicotinepleisters, waarmee de afhankelijkheid van de verslavende stof langzaam kan worden afgebouwd, zijn een veilig hulpmiddel voor stoppers.

Bron(nen):