dinsdag, 7 december 2021

Stoppen met roken moeilijker door ADHD

Mensen met de aandachts- of hyperactiviteitsstoornis ADHD zijn meer geneigd om te roken en doen minder stoppogingen dan mensen zonder deze stoornis. Onderzoekers aan Columbia University Medical Center deden hier voor het eerst onderzoek naar.

Voor deze studie gingen 583 rokers, waarvan er 43 ADHD hadden, stoppen met roken. Hiervoor kregen ze medicijnen en begeleiding.

Na acht weken bleek dat de ADHD'ers die vooral last hebben van aandachtsstoornissen (ook wel ADD'ers genoemd) net zo goed konden stoppen als doorsnee rokers. Maar onder de ADHD'ers die meer last hebben van hyperactiviteit waren er veel minder mensen die succesvol waren afgekickt.

Waarom hyperactiviteit zo'n struikelblok is, durven de onderzoekers op basis van deze uitkomsten niet te zeggen. Ze hopen dat dit onderzoek in de toekomst kan bijdragen aan preventieve maatregelen.

Varianten
ADHD (Attention-Deficit Hyperactivity Disorder) wordt opgesplitst in drie varianten: het ADD-type (dromerig en kan moeilijk aandacht vasthouden), het hyperactieve en impulsieve type en het gecombineerde type. Het gecombineerde type, waarbij hyperactiviteit en impulsiviteit allebei aanwezig zijn, komt het meest voor.

Trefwoorden:
Bron(nen):
  • News-Medical.Net