zondag, 9 mei 2021

Boekrecensie: Presence van Amy Cuddy

Je lichaamstaal vormt wie je bent

Sociaal psycholoog Amy Cuddy is bekend geworden door haar TED-talk over power pose. De lezing is online ruim 32 miljoen keer bekeken. Haar boek Presence over hetzelfde thema is een bestseller en nu ook in het Nederlands verschenen.

Op negentienjarige leeftijd liep Amy Cuddy na een auto-ongeluk ernstig hoofdletsel op. Medici betwijfelden of zij ooit haar mentale capaciteit terug zou krijgen en of zij haar opleiding zou kunnen afmaken. Inmiddels is Cuddy sociaal psycholoog, professor en onderzoeker aan de Harvard Business School. Haar TED-talk over 'power poses' is sinds 2012 meer dan 30 miljoen keer bekeken en staat nog steeds in de top-drie van meest bekeken TED-talks aller tijden.

Heb jij dat wel eens - dat je na een zenuwslopende uitdaging meteen verlangt naar een herkansing? Misschien na een sollicitatiegesprek, een optreden of een lastige presentatie? Juist op momenten die authenticiteit en kracht van je vragen, kun je je onecht en krachteloos voelen. En kun je daarna jezelf allerlei verwijten maken en er nog jarenlang met spijt op terugkijken. In haar boek geeft Cuddy intrigerende wetenschappelijke feiten. Ze komt met eenvoudige technieken die je helpen om los te komen van angst op spannende momenten en het beste uit jezelf te halen.

Angst

Presence kenmerkt zich door een wetenschappelijke onderbouwing die op een toegankelijke manier wordt gebracht. Het boek staat boordevol persoonlijke verhalen van mensen die ooit in de greep waren van angst, maar die dankzij de adviezen van Cuddy tijdens spannende momenten een beroep kunnen doen op hun persoonlijke kracht.

Ook gaat ze in op de wetenschappelijke inzichten achter vele fascinerende verbindingen tussen lichaam en geest. Ze geeft tips hoe je deze wetenschap kan gebruiken om op moeilijke momenten of in stresssituaties zelfverzekerder en krachtiger te kunnen optreden.

Amy Cuddy is sociaal psycholoog, professor en onderzoeker op Harvard Business School. Haar motto is 'If you act powerfully, you will begin te think powerfully'.