Boekrecensie: Shinrin-yoku

Getty Images

Shinrin-yoku: het Japanse geheim voor beter slapen, minder stress en een gezond, gelukkig leven. Volgens Japanners bereik je dit door je regelmatig in het bos (shinrin) te baden (yoku). Even weg van de drukke stad en je smartphone, die maar niet ophoudt met informatie ontvangen.

De uitdrukking shinrin-yoku werd voor het eerst gebruikt in 1982, toen de directeur van het Japanse Instituut voor Bosbouw meende dat je regelmatig ‘onderdompelen’ in het groen grote gezondheidsvoordelen heeft. Verschillende onderzoeken tonen aan dat dit een krachtige - preventieve of aanvullende - therapie is om spannings- en stressniveaus te verlagen. Mensen die in de stad wonen hebben namelijk 40 procent meer kans op een depressie en twee keer zoveel op schizofrenie. ‘We moeten regelmatig terugkeren naar de natuur en er weer een mee worden om de batterijen van ons ziel op te laden,’ vertellen de schrijvers Francesc Miralles en Héctor García.

Waargebeurde verhalen

Wat meteen opvalt aan het boek is de Japans geïnspireerde kaft met zachte kleuren en een bamboeplant. Dit boek over 'bosbaden' klinkt misschien wat zweverig, maar niets is minder waar. Shinrin-yoku staat vol met waargebeurde verhalen en mythes, die zich afspelen in de natuur. Zo komt de bodhiboom waaronder Siddhartha Gautama (de Boeddha) zeven weken zat naar voren en wordt er geschreven over Henry David Thoreau die voor een periode van twee jaar, twee maanden en twee dagen in een hut midden in het bos woonden. De natuur speelt steeds een grote rol bij een belangrijke, vaak persoonlijke ontwikkeling. Of dit nu de verlichting van Boeddha is of Roosevelt die na een wandeling met gids John Muir besloot strenge maatregelen te nemen tegen de industrie, om de natuur te beschermen.

Inhoud

Het boek bestaat uit zes delen met daarin kleine hoofdstukken. Het is ideaal als je even iets wilt lezen, bijvoorbeeld in de trein of wachtkamer. De verhalen zijn heel beeldend geschreven en het leest makkelijk weg. De schrijvers leggen duidelijk uit dat de uitdrukking shinrin-yoku niet uit de lucht is komen vallen, door zowel de wetenschappelijke als filosifische kant te bespreken. Daarnaast geven ze je ook tips om het toe te passen in je dagelijks leven. 

Ikigai

Het boek is met dezelfde insteek geschreven als Ikigai, het eerste boek van het duo Miralles en Garcia. 'Volgens de Japanse traditie heeft iedereen een ikigai, een reden van bestaan. Het is één van de geheimen van een lang, tevreden en gezond leven, zoals de inwoners van Okinawa het leiden. Op dit Japanse eiland wonen meer gezonde en actieve honderdjarigen dan waar ook ter wereld.'

Voor Shinrin-yoku verbleef een van de schrijvers in de bossen van Hakone, een kleine stad in de provincie Kanagawa en de ander in de Spaanse stad Barcelona. Zij kwamen tot dezelfde ideeën ondanks dat ze aan de andere kant van de wereld verbleven. 

Maak kans op 3x Shinrin-yoku

Deze winactie is helaas afgelopen. Je kunt niet meer deelnemen. Houd onze andere, leuke acties in de gaten via onze website of social media! 

Auteur 
  • Mandy Hendriks