Eindejaar zonder stress

8 tips voor een relaxt eindejaar

Getty Images

Hoe combineer je de komst van Sinterklaas en de Kerstman met een drukke agenda op het werk en een (veeleisend) gezin? Tijdens de laatste weken van het jaar heb je immers nog zo veel te doen, moet je nog zoveel afronden en organiseren en heb je er veel te weinig tijd voor. Je kunt er niet omheen: het eindejaar is een drukke periode. De gedachte alleen al bezorgt je stress, stress, stress.

Met deze adviezen haal je ook tijdens het eindejaar het 'spitsuur' uit je leven.

1. Begin op tijd

Als je een relaxt eindejaar wil zonder 'spitsuur', dan is het zaak om op tijd te beginnen met de voorbereidingen. Begin liever te vroeg dan te laat. Wacht niet tot het allerlaatste moment om bijvoorbeeld je Sinterklaasaankopen te doen, je feestjes voor het eindejaar te organiseren, je huis op te ruimen of je vakantie op kantoor voor te bereiden. Zo vermijd je onnodige stress en kun je met volle teugen genieten van de bijzondere momenten die het eind van het jaar rijk is.

2. Plan

Bereid het eindejaar goed voor. Begin vandaag nog met plannen. Gebruik daarbij je agenda, op het werk én thuis.

3. Stel prioriteiten

Wat belangrijk is, geef je voorrang. Noteer wat je voor het einde van het jaar zeker nog wil afronden of realiseren. Noteer wat eerst moet gebeuren, wanneer het klaar moet zijn en welke acties je moet ondernemen om je doel(en) te bereiken. Wat kan wachten tot het nieuwe jaar plan je meteen in je agenda.  

4. Noteer alles

Maak je hoofd leeg en noteer alles voor het eindejaar op één plaats, bijvoorbeeld in een notitieboekje: to do’s, (cadeau)ideeën, tips, afspraken… Houd je notitieboekje altijd bij de hand en vul aan telkens je een to do of een idee hebt. Alles opschrijven maakt je hoofd lichter en leeg, geeft je een pak minder stress en maakt dat je niets over het hoofd zal zien.

5. Delegeer

Denk niet dat je alles alleen moet doen. Zoek hulp, geef je huisgenoten een taak en zorg dat iedereen zijn steentje bijdraagt tot het welslagen van het eindejaar en de feestelijkheden. Stel bijvoorbeeld aan je gasten voor om elk een deel van het feestmaal mee te brengen. Laat ook je kinderen helpen. De eindejaarsperiode is een ideale gelegenheid waarop kinderen iets kunnen leren over organiseren, budgetteren en plannen.

6. Win tijd met 'batching'

Kostbare tijd creëren tijdens het eindejaar? Het kàn! Win tijd door te werken met 'batches': groepeer gelijkaardige taken en werk ze voortaan samen in één ruk af. Dit kun je batchen: je e-mails, je huishoudtaken, je social media activiteiten, je eindejaarsaankopen…

7. Maak een lijst met geschenkideeën

Wie wil je een cadeau geven? Maak een lijst met geschenkideeën voor je gezin, familie en vrienden. Nu heb je nog tijd om er rustig over na te denken. Als je lijst klaar is, kun je gericht en rustig op zoek gaan naar het ideale cadeau. Zo vermijd je besluiteloosheid en lange rijen in overvolle winkels.

8. Denk nu al na over je goede voornemens

Maak een lijst met je goede voornemens voor het nieuwe jaar, kies er een uit die je het meest belangrijk vindt en ga er in het nieuwe jaar voluit voor. Je goede voornemens waarmaken, levert je heel wat op: een leven met minder stress en met meer tijd voor datgene wat er echt toe doet!

Sara Van Wesenbeeck is life & business coach, mediator, professional organizer, personal finance expert en spreker. Ze is auteur van ‘Het slimme organizing boek’, ‘Het slimme budgetboek’ en ‘Het handboek voor de spitsuurvrouw’ (uitgegeven bij Terra Lannoo). Ze is Europees Ambassadeur voor het (Vrouwelijk) Ondernemerschap en business mentor en een veelgevraagd expert in de media. Op haar blog Sara's l!fesavers en op haar website www.plusorganizing.be vind je meer slimme adviezen voor persoonlijke effectiviteit, een groter budget en slim tijdbeheer.

Bron 
  • Plus Organizing