Gezonde leefstijl onvoldoende besproken op de werkvloer

Getty Images

Een gezonde leefstijl blijkt een lastig onderwerp om te bespreken op de werkvloer, voor zowel werkgevers als werknemers. Dit komt naar voren uit onderzoek van Arbo Unie.

Ondanks de grote maatschappelijke aandacht voor gezond leven, is dat op het werk nog niet vanzelfsprekend, stelt de Arbodienst. Voor het onderzoek werden ruim 1000 werknemers en 400 werkgevers ondervraagd door onderzoeksbureau Markteffect.

Uit het onderzoek bleek onder andere dat werkgevers denken dat een derde van hun werknemers geen gezonde leefstijl heeft. 28 procent van de werkgevers geeft aan zich daar zorgen over te maken. Ook gaf 53 procent aan het gesprek over een gezonde leefstijl niet aan te gaan met hun werknemers.

Niet besproken

Van de werknemers zegt 78 procent dat het onderwerp gezonde leefstijl niet wordt besproken. Terwijl maar liefst 40 procent van de werknemers daar een rol ziet weggelegd voor hun werkgever om daarbij te helpen.

Werkgevers merken wel dat hun medewerkers niet altijd een gezonde leefstijl hebben, zo is terug te zien in het onderzoek. Maar daar wordt vaak niet over gesproken. Als er wel gesprekken zijn tussen werkgevers en werknemers gaan ze over werk-privé balans en stress en nauwelijks over voldoende beweging en de algemene gezondheid. Terwijl het juist gaat om de combinatie van sociaal-emotionele én fysieke factoren, die bepalen of iemand lekker in zijn vel zit.

Ondanks dat 40 procent van de werknemers daar een rol ziet weggelegd voor hun werkgever, blijft het gesprek dus uit. Men weet vaak niet precies of het besproken mag worden en zo ja, hoe en wanneer dan? En de meningen zijn verdeeld of het juist past bij goed werkgeverschap of dat het wordt gezien als bemoeizucht.

Auteur 
Bron 
  • Arbo Unie