maandag, 8 augustus 2022

Harde stoel? Hard oordeel!

NEW YORK - Volgens recent onderzoek blijken mentale oordelen van je brein behoorlijk te worden beïnvloed door de zintuigelijke informatie die je lijf binnenkrijgt.

Onderzoekers van de universiteiten van Yale, Harvard en Massachusetts bekeken hoe mensen hun beoordelingen lieten beïnvloeden door vormen, texturen en gewicht van voorwerpen.

Zo bleken mensen die op harde stoelen moesten zitten veel minder geneigd om compromissen te sluiten wanneer het ging om prijsafspraken. Interviewers beoordeelden sollicitanten als meer serieus wanneer ze zelf een zwaar notitieblok moesten vasthouden, dan wanneer ze een lichte map vasthielden.

En bazen die een hard blok hout vasthielden vonden hun werknemers meer rigide en precies dan wanneer ze een zachte deken in hun handen hadden.

Eerste indruk
De verklaring ligt volgens de onderzoekers in de eerste fysieke ervaringen die we opdoen in ons leven. Als baby leren we concepten als warmte, hardheid en ruwheid kennen. Deze informatie gebruiken we in ons latere leeftijd om mensen en relaties te beoordelen.

In een eerste indruk kan volgens hen een zoen of handdruk daarom een enorm verschil maken. Dit soort onderzoek is dan ook speciaal interessant voor intercedenten, sollicitanten en mensen die veel contacten leggen.

Trefwoorden:
Bron(nen):
  • WebMD