dinsdag, 11 mei 2021

Nederland heeft het minst aantal burn-outs in Europa

In Nederland hebben werknemers het minst last van burn-outs. Dit blijkt uit een studie onder 35 Europese landen door de Utrechtse hoogleraar Wilmar Schaufeli.

Luxemburg, Slovenië en Frankrijk scoren het hoogst op het aantal burn-outs. Maar ook veel Scandinavische landen scoren slecht. Over het algemeen geldt: in economisch zwakkere landen waar mensen meer uur werken, zijn de burn-outcijfers hoger dan in beter presterende landen waar mensen minder werken. 

‘In Nederland hebben we soms het idee dat we collectief last hebben van een burn-out’, vertelt Schaufeli. ‘Maar dat Nederland met afstand het laagst scoort, is toch wel bijzonder.’ Volgens de hoogleraar is Nederland een rijk en stabiel land, waardoor we gelukkig zijn en relatief weinig werken. 

Eerste onderzoek

Schaufeli is de eerste die onderzoek doet naar de verschillen in burn-outcijfers in Europa. Wel bleek al eerder dat Nederland in de top 5 van meest gelukkige landen behoort. Dit bleek uit het onderzoek van World Hapiness Report van de Verenigde Naties en de World Database of Hapiness van geluksprofessor Ruut Veenhoven. 

Schaufeli toonde in een eerder onderzoek aan dat Nederlanders ook het meest bevlogen zijn als het om hun werk gaat. Hij concludeerde dat zzp'ers in het bijzonder erg bevlogen zijn en dat de bevlogenheid afneemt naarmate de aard van het dienstverband minder gunstig is.