Net getest: koeknuffelen

Ontspannen tussen de koeien

Getty Images

Op steeds meer boerderijen verzinnen ze activiteiten naast het 'gewone boerenwerk': van yoga met geiten tot het knuffelen met koeien. Dat laatste zou ontspannend zijn en je helpen 'ontstressen'. Ik wil dit wel uitproberen voor Gezondheidsnet! Op een zonnige zaterdagmorgen reisde ik hiervoor af naar boerderij Noord Empe in Gelderland.

'Vandaag begin ik met jullie te leren 'koe-municeren', legt activiteitenbegeleidster Nicollete Bouman uit. 'Tijdens het knuffelen moet je de koe goed in de gaten houden. Zij bepaalt of ze je toelaat of niet. Dit is immers haar woonplek.' 

Net voor de introductie komen mensen gehaast binnenlopen. Ouders, stelletjes en vriendengroepen pakken snel een kopje koffie of thee en gaan aan een van de tafels zitten. Na een korte uitleg hijsen we onszelf in een overall en kaplaarzen. 'Een koe is een vluchtdier', vertelt Nicolette tijdens de rondleiding over de melkveehouderij. 'Het is een dier waar je normaal gesproken niet snel contact mee maakt. Toch kan je ze hier knuffelen. Dit heeft alles te maken met de energie van de boer. Het koppel (de groep koeien) neemt deze energie over.’ Met andere woorden: de boer leert de koe van jongs af aan, om mensen toe te laten.

Non-verbale 'koe-municatie'

Bij 'koe-communicatie' hoort ook non-verbale 'koe-municatie', legt Nicolette uit. Zo betekent wijd openstaande ogen dat je beter weg kan blijven, net als oren die naar voren staan. Staan de oren naar voren en zijn de ogen ontspannen, dan neemt de koe waar en kan je een poging wagen. 

Zevenhonderd kilo

In de wei liggen een stuk of vijftien flinke dames op ons te wachten. Nicolette legt stap voor stap uit hoe je de koe moet benaderen. Ik loop naar een koe achter in de wei. Daar kan niemand zien dat ik het toch wel spannend vind om op een dier van zevenhonderd kilo af te stappen. Een meter voor haar neus, zak ik rustig door mijn knieën. Op handen en voeten kruip ik naar de koe toe. Ik reik mijn handen naar haar uit en ze begint te ruiken. Ze reageert rustig. Volgens mij mag ik haar aanraken.

Het moeilijkste deel moet nog komen: tegen de koe aan gaan zitten. Langzaam verplaats ik mezelf naar haar buik toe. Ze houdt mij niet in de gaten, maar ik haar wel. Als ik eenmaal zit voelt het als een kleine overwinning. 

Zonder iets te doen beweeg ik naar voor en naar achter. Dit komt door het gekauw van Hella, de koe waar ik tegenaan zit. Ze kauwt in een ritme, waardoor het niet hinderlijk is. Je moet alleen geen zwakke maag hebben, want tijdens het herkauwen voel je dat ze regelmatig het gras opbraakt. 

Getty Images

Dat klinkt misschien vies, maar is het dat ook? 'Koeknuffelen is niet vies. Je hebt een overall aan’, legt Nicolette uit. ‘En anders hebben we een kraan, zeep en handdoeken.’ De koeien worden bij de boerderij goed verzorgd. ‘Je hoeft ook niet met een koe te gaan knuffelen. Niets moet en er is een hoop mogelijk.’ 

Rustige omgeving

Waar ik zit, kijk ik uit op een weg. Dat is dezelfde weg die ik hier naartoe ben gereden. Ik zie kilometers weilanden en geen teken van de bewoonde wereld. Geen afleidingen zoals auto’s, bellende mensen en de geur van uitlaten. Ik moet mezelf wel dwingen om mijn telefoon uit mijn overall te houden. Het kan namelijk allemaal wachten. Behalve een selfie met een koe. Die moet ik nu maken, nu ik de kans heb.

Uit de dagelijkse sleur

Ik ben even uit de sleur van het dagelijks leven. Dat is het effect dat koeknuffelen op mij heeft. Even rustig zitten en voor mij uit staren. Even niets aan mij hoofd. Ja, dat is ontspannend. Ik vind het een hele beleving. ‘Ontstrest’ het en helpt het om je compleet te ontspannen? Bij mij niet, maar ieder mens is anders. ‘Ieder haalt zijn eigen ding uit koeknuffelen’, vertelt Nicolette. ‘Voor de een is het heel ontspannend en voor de ander juist heel emotioneel. Het kan ook fijn zijn om gewoon even in het gras te zitten.’ Nicolette maakt het niet groter dan het is. ‘Het is maar een koe. Je vraagt of je er even tegenaan mag zitten.’ Koeknuffelen is dan ook geen wondermiddel tegen depressies of burn-outs. Ze kan je alleen even de rust en tijd geven om tot jezelf te komen.

Na het koeknuffelen staat er een hapje en een drankje in de ontvangstzaal. Ik hoor alleen maar positieve geluiden. Sommige deelnemers vonden het ‘veel leuker dan verwacht’, maar er zijn er ook bij die enorm onder de indruk zijn. We hoeven alleen niet te denken dat we nu iedere koe kunnen benaderen, want koeknuffelen is niet aan iedere koe – en mens - besteed. 

Ik mocht een workshop koeknuffelen volgen op de boerderij Noord Empe in Gelderland. Deze workshop wordt het hele jaar door gegeven. Kijk voor meer informatie op www.koeknuffelen.nl.

Auteur 
  • Mandy Hendriks