Net getest: spijkermat van BrellaVio

Diepe ontspanning door acupressuur

Spijkermat
BrellaVio

Ben je op zoek naar iets dat je rust geeft, waar je beter door slaapt en je zelfs van je pijnklachten afhelpt? Dan zou een spijkermat weleens de oplossing kunnen zijn. Maar op 'spijkers' liggen, doet dat geen pijn? Gezondheidsnet testte het voor je uit.

Voor de test gebruik ik een spijkermat van BrellaVio: een bedrijf dat gespecialiseerd is in duurzame producten op het gebied van ontspanning. Het populairste product dat zij verkopen is de spijkermat, ook bekend als Zweedse spijkermat of acupressuurmat.

Acupressuur massagetechniek

Ik heb hoge verwachtingen van de spijkermat, want het product belooft nogal wat. Zo zou het helpen tegen stress en spierpijn, je energieniveau en slaapkwaliteit verbeteren, migraine-aanvallen verminderen, menstruatiepijn onderdrukken, tegen fibromyalgieklachten helpen en zelfs ASS (autismespectrumstoornis) en ADHD onder controle kunnen houden. Ook zou het de aanmaak van gelukshormonen (zoals serotonine en oxytocine) stimuleren, waardoor je je vrolijker voelt. Dit heeft allemaal te maken met de massagetechniek waarop de spijkermat gebaseerd is: acupressuur, een onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde.

Deze eeuwenoude techniek gaat ervan uit dat je energiebanen hebt in je lichaam, die er normaal gesproken voor zorgen dat je organen voldoende energie krijgen. Als je lichamelijke of geestelijke klachten hebt, zou je blokkades hebben op die energiebanen. De drukpunten van de spijkermat (en het bijbehorende kussentje voor in je nek) oefenen druk uit op deze energiebanen, zodat de blokkades verdwijnen en je van je klachten af bent.

Ik ben zelf gevoelig voor stress en ik heb vaak moeite om rustig in slaap te vallen. Ook heb ik al jarenlang last van migraine en stijve nekspieren, dus deze mat leek me echt iets voor mij. Maar op 'spijkers' liggen, wie doet dat nu voor z'n plezier? Doet dat geen pijn? Gelukkig las ik op de website van BrellaVio veel goede en geruststellende ervaringen van andere mensen.

Diepe ontspanning

En inderdaad, de (kunststof)spijkers op mijn rug en in mijn nek voelden in het begin een beetje onaangenaam. Maar al na een paar minuten voelde ik me rustiger worden en had ik niet meer door dat ik op de mat lag. Die ontspannende werking lijkt na een paar keer gebruiken nog sneller te gaan. Nu word ik er zelfs zo ontspannen van dat ik erop in slaap val. Zodra ik dan wakker ben, voel ik aan mijn huid dat de doorbloeding ook nog eens goed gestimuleerd is. Dat is mooi meegenomen!

In de tijd dat ik de mat gebruikt heb, heb ik helaas alsnog een migraine-aanval gekregen. Voor mij lijkt het dus tegen die klacht (nog) niet te helpen, maar wie weet, op langere termijn wel. Mijn nek voelt na een drukke dag door het kussen wel veel minder stijf en meer ontspannen. Heel fijn, vooral ook als ik spanningshoofdpijn heb. Wat klachten betreft, is het wel heel persoonlijk. Want wat voor de ene persoon werkt, hoeft niet per se voor de ander te werken.

Opbouwen

BrellaVio raadt aan om het gebruik van de spijkermat en -kussen op te bouwen, zodat je lichaam er langzaam aan kan wennen. Begin bijvoorbeeld met tien minuten en breidt dit steeds iets uit met vijf minuten, zolang het goed voelt. Het bedrijf adviseert om de mat vervolgens dagelijks een kwartier tot een half uur te gebruiken met zo min mogelijk dempende kleding. Zo zou je het beste resultaat krijgen.

Je kunt de mat op zowel een zachte als harde ondergrond gebruiken. Ik gebruik hem zelf op bed, maar als je een hogere pijngrens hebt, kun je hem ook op de vloer gebruiken. Vind je de drukpunten juist te heftig? Dan zit er een handige topper bij voor over de mat en het kussen, zodat de druk op je lichaam minder wordt en je alsnog lekker kunt ontspannen.

Let op: wanneer niet gebruiken?

Hoewel je veel aan de spijkermat zou kunnen hebben, kan niet iedereen hem gebruiken. Gebruik hem niet:

  • bij zwangerschap: het gelukshormoon oxytocine kan wee-opwekkend zijn;
  • bij problemen aan de huid op plekken waar de mat en het kussen gebruikt worden;
  • bij hart- en vaatziekten en/of gebruik van bloedverdunnende middelen.

Twijfel je? Overleg dan eerst met je (huis)arts.

Nieuwe slaaproutine

Conclusie? Ik ben heel blij dat ik de spijkermat heb mogen testen, omdat ik echt merk dat ik makkelijker en rustiger in slaap val. De ontspanning die ik ervaar door de mat en het kussen, is ook dieper dan wanneer ik in slaap val zonder die twee. Ook helpt het mij goed bij een stijve nek en hoofdpijn. Ik heb nu zelfs een nieuwe slaaproutine, want het matje en kussentje gaan elke avond mee in bed!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met BrellaVio: dé spijkermatspecialist in Nederland en België.