zaterdag, 31 juli 2021

Psychische vermoeidheid door werk neemt toe

Van de werknemers tussen de 15 en 75 jaar voelt 16 procent zich minstens een paar keer maand psychisch vermoeid door het werk. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

In 2015 meldde nog 13 procent van de werknemers deze klachten. Werknemers ervaren bijna twee zo vaak psychische vermoeidheid als zelfstandig ondernemers. Het CBS baseert zich op cijfers uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) en Zelfstandigen Enquête Arbeid (ZEA) van het CBS en TNO uit 2017.

Burn-outklachten

Ook zelfstandig ondernemers melden vaker burn-outklachten door het werk, al is de toename kleiner dan bij werknemers: 9 procent in 2017, tegen 8 procent in 2015. Vermoeidheid nam onder bijna alle leeftijdsgroepen toe, het sterkst onder werknemers van 65 tot 75 jaar.

Werknemers van 25 tot 35 jaar waren met bijna 20 procent het vaakst psychisch vermoeid door het werk. Onder zelfstandig ondernemers waren dat de 35- tot 45-jarigen, bijna 11 procent.

Leeg aan het einde van de dag

De meest voorkomende klacht is dat men zich leeg voelt aan het einde van een werkdag: 30 procent van de werknemers en 20 procent van de zelfstandig ondernemers voelt zich enkele keren per maand of vaker zo. Daarnaast voelt bijna 20 procent van de werknemers en 12 procent van de ondernemers zich ’s ochtends moe wanneer ze met het werk worden geconfronteerd. Ook andere aan het werk gerelateerde vermoeidheidsklachten worden vaker door werknemers dan zelfstandig ondernemers gerapporteerd.

Bron(nen):