Stress verminderen door voeding

Tips bij stress en burn-out

Getty Images

Het natuurlijke mechanisme in je lichaam zorgt ervoor dat je onder stress minder eet. Dat is niet bij iedereen zo. Tijdens stressvolle periodes grijpen sommige mensen juist vaak naar makkelijk eten zoals snacks en snoep. Terwijl deze voedingsmiddelen je juist een lusteloos gevoel kunnen geven en ervoor zorgen dat je minder goed om kunt gaan met stress.

De voeding die je het beste kunt eten bij stress is een vetarme, vezelrijke en koolhydraatrijke voeding met veel groente en fruit. Deze voeding kalmeert zonder energie te verminderen en geeft je de voedingsstoffen die je nodig hebt om het immuunsysteem te versterken. We zetten de voedingsmiddelen op een rijtje die je het beste kunt nemen in stressvolle situaties en voedingsmiddelen die je beter niet kunt nemen.

Wel eten:

Vezelrijke, koolhydraatrijke voedingsmiddelen
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat koolhydraten ervoor zorgen dat de hersenen meer serotonine aanmaken, dit hormoon zorgt ervoor dat mensen ontspannen. Voorbeelden van gezonde voeding tegen stress zijn onder meer aardappelen, peulvruchten en rijst. 

Groente en fruit
Stress kan ervoor zorgen dat je lichaam minder energie heeft om tegen ziektes te vechten. Door meer groente en fruit te eten, waar veel antioxidanten in zitten, kun je je immuunsysteem stimuleren. Wortelen bijvoorbeeld, zijn een uitstekende bron van het antioxidant bèta-caroteen. En citrusvruchten bevatten veel vitamine C, een ander stressbestrijdende antioxidant.

Vermijden

Vetrijke voedingsmiddelen zoals gehakt en kaasgerechten en veel gebakken gerechten kunnen ervoor zorgen dat je je moe en lusteloos voelt. Deze kun je dus beter laten staan als je gestresst bent.

Cafeïne
Veel mensen grijpen als ze slecht geslapen hebben door stress naar producten als energiedrank, koffie en cola. De cafeïne die in deze producten zit, blijft langer in het lichaam zitten dan de meeste mensen denken. Minder cafeïne gebruiken kan juist helpen zowel slaapproblemen en nervositeit te verminderen. 

Suiker
Dit is een koolhydraat en zou ons daarom juist moeten kalmeren. Het probleem met suiker is alleen dat de bloedsuikerspiegel snel stijgt en weer daalt. Dit geeft je kort extra energie, maar dit is erg snel weer voorbij. Het beste kun je daarom vezelrijke koolhydraten nemen, zoals aardappelen, volkorenpasta, bonen en linzen.

Kortom: Wanneer je in een stressvolle situatie zit, probeer dan gewoon gezond te eten en geen gebruik te maken van ‘zogenaamd’ stimulerende producten. Deze producten kunnen juist alleen maar een tegengestelde reactie geven en dat is het laatste wat je op dat moment kunt gebruiken.

Zorg dat je voldoende eet. Als je honger hebt kun je je minder goed concentreren. Eet drie maaltijden per dag en drie gezonde tussendoortjes zoals fruit, rauwkost, een gekookt eitje, een krentenbol of een boterham. Probeer ook echt te gaan zitten voor je maaltijden en hier gelijk een moment van ontspanning van te maken.