12 tips om minder te stressen

Even ademhalen

Getty Images

Vermoeidheid, spierpijn, druk op de borst, een moeilijke ademhaling en geen sprankeltje vreugde: het zijn allemaal symptomen van stress. Herkenbaar? Deze tips kunnen je helpen om minder te stressen.

We zeggen steeds meer (sociale) druk te ervaren en hebben het gevoel steeds meer te moeten. Onderzoek op onderzoek wijst uit dat we massaal aan het stressen zijn. Dat anderen er ook last van hebben, betekent echter niet dat jij je klachten zomaar weg hoeft te wuiven. Het is belangrijk om de klachten van stress serieus te nemen. Dit zijn twaalf tips.

1. Herken de signalen

Allereerst is het belangrijk om de stress te herkennen. Aanhoudende hoofd-, rug- en nekpijn, een korte ademhaling, slaapproblemen, vermoeidheid, maar ook een ongelukkig gevoel en onaardig gedrag naar anderen toe kunnen signalen zijn van stress. Als jij je in een of meerdere van deze signalen herkent, is de kans groot dat jij stress ervaart. Dat is mooi, want dan kun je ermee aan de slag.

2. Let op je ademhaling

Ben jij je bewust van je ademhaling? Voel jij je adem tot je borst gaan, of vul jij je hele longen met lucht? Om zo veel mogelijk zuurstof tot je te nemen, is het belangrijk om rustig en bewust te ademen. Adem in en vul je longen met lucht tot je buik helemaal is opgezet. Adem vervolgens rustig uit. Concentreer je enkel op je ademhaling en herhaal dit een paar keer. In stressvolle situaties kan dit helpen om je te kalmeren, maar het is goed om dit sowieso een paar keer per dag te doen. Een kleine check-in bij jezelf.

[ITEMADVERTORIAL]

3. Lijstjes, lijstjes, lijstjes

Wanneer het chaos is in je hoofd en je het overzicht kwijt bent, kun je het beste een lijstje maken. Als je dan toch al bezig bent: sorteer de taken en andere notities op urgentie. Heeft het haast, of kan het eigenlijk wel een dagje wachten? En welke taak kun je bij een ander neerleggen? Door het op papier te zetten, kun je je taken makkelijk afvinken. Dat geeft overzicht en als het goed is ook wat rust.

4. Wees lief voor jezelf

Misschien is dit wel de belangrijkste van allemaal: wees lief voor jezelf. Niemand wordt er gelukkig van als jij jezelf continu op de vingers tikt. Laat je werk daar waar het hoort en gun jezelf wat vrije tijd. Ga een rondje wandelen, bezoek een museum, ga naar de sauna, koop een kaartje voor de film of installeer jezelf met een lekker maskertje op de bank. Nu is het even tijd om aandacht te hebben voor jezelf.

5. Leg die telefoon even weg

Ligt jouw telefoon binnen handbereik? En merk je dat je continu kijkt of je nog meldingen hebt, of staat je geluid zelfs aan? Probeer die telefoon eens in een lade onder je bureau te stoppen, of leg hem in een andere kamer. Zo raak je minder snel afgeleid en kom je aan andere taken toe, of kun je gewoon even lekker rusten. Het zal misschien even wennen zijn, maar je zult merken dat het een stuk rustiger wordt in je hoofd nu je niet continu berichtjes hoeft te openen. Als je echt bereikbaar moet blijven, zou je ook je internet uit kunnen zetten. Zo krijg je alleen nog maar een melding bij een SMS of telefoontje. Als je je telefoon op ‘Niet storen’ zet, zullen de niet-dringende telefoontjes ook niet gelijk bij jou terechtkomen. Als ze je echt nodig hebben, kunnen mensen nog een keer bellen zodat jij de oproep wel binnenkrijgt.

6. Beweeg

Ja, echt. Bewegen is een ontzettend goede remedie tegen stress. Door te bewegen maakt jouw lichaam endorfine en serotonine aan. Ook wel gelukshormonen genoemd. Serotonine zou je humeur verbeteren en endorfine heeft een kalmerend en pijnstillend effect. Zoek een sport waar jij je prettig bij voelt. Zo maak je het jezelf veel makkelijker en ben je sneller gemotiveerd.

7. Eet gezond

Nog zo eentje die je vast al vaker gehoord hebt, maar het is echt waar. Gezonde voeding helpt je lichaam om beter te functioneren en helpt ook bij stress. Vezels, koolhydraten, groente en fruit zitten vol antioxidanten, vitamines en mineralen die je helpen beter te voelen. Wat je het beste kunt vermijden? Cafeïne, vette gerechten, suiker en alcohol. Alle vier zorgen zij voor vermoeidheid en lusteloosheid en dat is nu net wat je niet wil.

8. Zeg eens nee

Ben jij iemand die alle taken op zich neemt? Niet meer doen! Je mag best eens nee zeggen. Misschien is er wel iemand anders die er tijd voor heeft, of lost het probleem zichzelf op. Dit hoeft trouwens niet werk gerelateerd te zijn. Ook als je weinig zin hebt om die vriendin te spreken, of als je de verjaardag van je achterneefje niet ziet zitten, is het helemaal niet erg om dit af te wijzen. Jouw gezondheid gaat voor.

9. Open je e-mail niet gelijk

Een goede tip uit het Dankboek van Ernst-Jan Pfaufth is om de eerste en wellicht de laatste uren van je werkdag je mailbox gesloten te houden. Zo kun je in die uren productief zijn en hoef je je niet gehaast te voelen om andere dingen nog even tussendoor te doen. Die e-mails komen morgen wel weer.

10. Ruim je rommel op

Een rustige omgeving geeft rust. Zoek al die losse A4’tjes op je bureau eens uit. Wat kan er weg, wat kun je kwijt in een map? Niet alleen een opgeruimde werkomgeving brengt rust in je hoofd, een opgeruimd huis doet dat ook. Lees hier over hoe ontspullen je kan helpen de kalmte weer te vinden.

11. Praat erover

Praat er eens over met je collega’s, vrienden of familie. Misschien ervaren zij ook wel stress, of hebben ze handige tips om ermee om te gaan. Door over je stressgevoelens te praten, zullen mensen ook eerder begrijpen waarom jij bepaalde beslissingen maakt of waarom je op een bepaalde manier reageert.

12. Wees dankbaar

De sombere gevoelens die bij stress kunnen komen kijken, zijn voor niemand prettig. Wat helpt is om die knop om te zetten. Wees dankbaar voor wat er wel is, zoals de zon die schijnt, die mevrouw die naar je lacht en die attente collega die de deur voor je openhoudt. Zo zullen de mooiere dingen in het leven je opvallen. En die zijn veel leuker om te ervaren.

 

Auteur