Zo lukt het je wél je goede voornemens waar te maken

Tips van life & business coach Sara van Wesenbeeck

Getty Images

Veel mensen beginnen het nieuwe jaar met goede voornemens: meer van het leven genieten, meer tijd vrijmaken voor het gezin, stoppen met roken, mijn carrière anders aanpakken, minder tobben, meer aan sport doen, onafgewerkte zaken aanpakken, een eigen zaak starten, een boek schrijven. Vaak zijn dat voornemens die ze al eerder hebben gehad en die ze waarschijnlijk nog wel vaker zullen maken, omdat het ze ook nu weer niet gaat lukken...

Wil je met succes werk maken van je (goede) voornemens, je dromen of je dagelijkse plannen waarmaken, je doelen bereiken en trots zijn op jezelf, kies dan voor een aanpak mét resultaat. En een weg ernaartoe die je kunt volhouden.

Laat je leiden door deze checklist van life & business coach, professional organizer en auteur van onder meer Het handboek voor de spitsuurvrouw, Sara Van Wesenbeeck. Zo zul je aan het eind van het jaar tevreden terugblikken, omdat je meer hebt gerealiseerd dan je voor mogelijk hield.

Checklist:

1. Ik begin er vandaag nog aan

Van uitstel komt afstel. Het is nooit te laat (of te vroeg) om je goede voornemens waar te maken. Vandaag is het ideale moment om er aan te beginnen.

2. Ik stel mezelf één doel

Kies één (goed) voornemen dat je voor jezelf écht wilt realiseren. Integreer en veranker eerst dit voornemen in je leven, maak er een routine van, voor je een ander aanpakt. Dat geeft het meeste kans op slagen.

3. Ik maak mijn doel 'SMART'

  • Is het SPECIFIEK? Mijn doel is concreet en ondubbelzinnig.
  • Is het MEETBAAR? Over een meetbaar doel valt niet te discussiëren. Het maakt je vooruitgang zichtbaar.
  • Is het ACCEPTABEL? Je moet weten waarom dit doel belangrijk is voor jou, zo zul je het onderweg minder makkelijk opgeven.
  • Is het REALISTSICH? Alleen een voor jou haalbaar doel geeft je kans op slagen.
  • Is het TIJDGEBONDEN? Zet een deadline op je voornemen. Een droom met een deadline is een doel en een doel kun je stap voor stap bereiken.

4. Ik verander mijn goed voornemen in een 'belofte' aan mezelf

Dat is meteen een stuk minder vrijblijvend.

5. Ik herinner mezelf aan mijn 'belofte'

Noteer je 'belofte' en de weg ernaartoe, vooral je eerstvolgende acties. Help jezelf hieraan regelmatig herinneren. Bevestig je voornemen op een goed zichtbare plaats: je agenda, bureaublad van de computer, in de auto, op de deur van je koelkast of - waarom niet - op je hoofdkussen...

6. Ik noteer op voorhand wat ik ga doen als het moeilijk wordt om vol te houden

Noteer op welke momenten jij het zou kunnen opgeven, wat je 'momenten van zwakte' zouden kunnen zijn. Ga vooraf op zoek naar oplossingen, alternatieven en/of dingen om jezelf op die ‘moeilijke’ momenten te motiveren.

7. Ik deel mijn goede voornemen met iedereen

Hou je goede voornemen niet voor jezelf, maar deel het gul met je familie, vrienden en vriendinnen, collega’s. Bel, mail, blog... Als je weet dat anderen je vorderingen op de voet volgen, wordt het voor jou heel wat moeilijker om op te geven.

8. Ik zoek een coach

Vraag iemand (of enkele mensen) – je partner, vriend(in), buur, collega – om je 'coach' te zijn. Kies alleen mensen die je écht willen zien slagen. Als je motivatie begint te wankelen kunnen zij je een duwtje in de rug geven. Of neem een expert, een persoonlijke coach in de arm. Houd vol en volg daarbij de stap-voor-stap-aanpak. Niet opgeven is nu de boodschap. Knip je goede voornemen op in kleinere stukken: tussendoelen die 'dichterbij' liggen dan je einddoel. Het bereiken van je tussendoelen geeft 'succeservaringen', vele duwtjes in je rug om je doel uiteindelijk met succes te bereiken.

9. Ik beloon mezelf

Vergeet niet om jezelf te belonen voor je behaalde (tussen)doelen! Maak een lijst met dingen waarmee je jezelf kunt belonen. Zo heb je meteen iets om naar uit te kijken.

Om op weg naar je doel zeker niet te vergeten:

  • Ik volg mijn eigen tempo.
  • Ik evalueer regelmatig.
  • Ik blijf optimistisch.
  • Ik beloon mezelf.

Sara Van Wesenbeeck is life & businesscoach, professional organizer en spreker. Ze coacht managers, ondernemers en individuen bij het creëren van een leven met minder stress, meer tijd en een betere levenskwaliteit. Zij is de auteur van Het slimme organizing boek en Het slimme budgetboek. Ze is Europees Ambassadeur voor het Vrouwelijk Ondernemerschap, business mentor bij de Britse Cherie Blair Foundation en een veelgevraagd expert in de media.

Auteur 
  • Sara van Wesenbeeck