vrijdag, 27 mei 2022

Stresshormoon belangrijk voor het geheugen

GRONINGEN - Ingrijpende gebeurtenissen onthoud je beter dan dagelijkse beslommeringen zoals eten en de hond uitlaten. Het stresshormoon cortisol blijkt hierin een belangrijke rol te spelen.

Dit toont onderzoek van prof. dr. Benno Roozendaal van het Universitair Medisch Centrum Groningen aan. Het opwindingseffect ('arousel effect') op het vormen van herinneringen is al langer bekend, maar nog niet eerder is de rol van cortisol op moleculair niveau bewezen.

Roozendaal en mede-onderzoekers gaven stresshormonen aan ratten en muizen of blokkeerden juist de werking ervan. Vervolgens bekeken ze of de dieren zich voorwerpen en hun locatie herinnerden uit een eerdere sessie. Hieruit bleek dat cortisol noodzakelijk is voor het proces van onthouden.

Beter onthouden
Deze conclusies zijn van belang voor het medisch onderzoek dat zich bezighoudt met verschijnselen als het Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS) en dementie.

Roozendaal: "Van een beter geheugen word je als gezond persoon niet per se gelukkiger, want je wordt vatbaarder voor traumatische stress. Maar waar mensen juist problemen hebben met hun geheugen, biedt dit onderzoek nieuwe aanknopingspunten."

Verder ziet hij in de resultaten een nieuwe aansporing voor het onderwijs: "Zorg dat je leerlingen emotioneel raakt, dan onthouden ze het beter."

Trefwoorden:
Bron(nen):