Is het slecht voor mijn nieren als ik dertien uur niets drink?

Huisarts Rutger Verhoeff beantwoordt lezersvragen

man op wc
Getty Images

Huisarts Rutger Verhoeff geeft antwoord op lezersvragen. Deze keer: ik moet ’s nachts wel vier keer plassen. Als ik na acht uur ’s avonds niets meer drink, is het twee keer. Maar is het niet slecht voor mijn nieren als ik zo lang, twaalf tot dertien uur, niets drink?

Ik ben een gezonde man van 76, ik slik geen medicijnen en mijn PSA-waarde is 2,4, dus mijn prostaat lijkt in orde. Toch moet ik ’s nachts wel vier keer plassen. Als ik na acht uur ’s avonds niets meer drink, is het twee keer. Maar is het niet slecht voor mijn nieren als ik zo lang, twaalf tot dertien uur, niets drink?

Nachtelijk plassen, nycturie, is een normaal verouderingsverschijnsel. Normaal kan zijn: een keer boven de 50 jaar, twee keer boven de 65 jaar. Er is geen relatie tussen nycturie en prostaatvolume. Er is wel een relatie tussen nycturie en vochtinname in de avond (na een uur of zeven) of een veranderde vochtverdeling door hartfalen of medicatie. Ook slaapapneu-syndroom en alcohol kunnen effect hebben. Een te kleine blaascapaciteit en een overactieve blaas laat ik even buiten beschouwing. Daar is door middel van bekkenbodemtherapie goed vanaf te komen. Een mens kan gelukkig langer zonder water dan 12-13 uur. Het is belangrijk dat de urineproductie op peil blijft en daar hoort een goede vochtbalans bij. Voldoende drinken dus. Laat bij twijfel eens de nierfunctie bepalen via uw huisarts.

Ook een vraag?

Heb je ook een vraag aan huisarts Rutger Verhoeff? Klik dan hier. o.v.v. 'Hallo dokter!'. Vermeld altijd je leeftijd en of je een man of een vrouw bent.

Rutger Verhoeff (1979) studeerde huisartsgeneeskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Naast het uitoefenen van zijn vak werkte hij mee aan radio- en tv-programma’s, hij schreef de boeken Laat je niet verpesten, Kusje erop en (samen met chef-kok Ramon Beuk) Lekker beter. Verder schrijft hij columns en vlogt.

Deze vraag stond eerder in Plus Gezond april 2024. Abonnee worden van het blad? Dat doe je in een handomdraai!

 

Auteur 
Bron 
  • Plus Gezond