Kamperen zonder voedselvergiftiging

Hygiëne in de campingkeuken

Getty Images

Vrijwel iedereen heeft het wel eens meegemaakt: een paar dagen van je vakantie helemaal verpest omdat je ziek werd van het eten. Het is een fabel dat voedselvergiftiging of een voedselinfectie alleen in niet-Westerse landen op de loer ligt. Ook op de camping in Drenthe kan het toeslaan.

Een paar miljoen Nederlanders kamperen gewoon in eigen land en talloze anderen gaan naar Frankrijk, België, Duitsland of Italië met caravan of tent. We brengen de belangrijkste risico's voor een voedselinfectie in kaart bij een 'gewone' vakantie.

Koelen: een koelbox is te warm

Het is vaak lastig om op een camping zuivel, vlees of vis goed vers te houden. Dit soort producten moeten bewaard worden bij maximaal 7◦C. Een gewone koelbox met koelelementen is vaak warmer, een koeltas zeker.

Gebruik als het even kan een koelkast van de camping of schaf een elektrische koelbox aan. Vaak kunnen deze ook tijdens het autorijden blijven koelen.

Als je toch een gewone koelbox gebruikt, dan kun je niet meer vertrouwen op de houdbaarheidsdatum. Gebruik verse vleeswaren en rauw vlees dezelfde dag. Zorg dat ze goed verpakt zijn, zodat eventuele bacteriën zich niet kunnen verspreiden.

Slim inkopen

Als je ergens eten koopt, is het ook belangrijk om te kijken of het eten goed gekoeld wordt. Koop alleen als je erop vertrouwd dat het eten op de juiste manier bewaard en bereid is.

Een goed teken is altijd als er veel klanten zijn en een winkel of restaurant er schoon uitziet. Heb je geen zin om elke dag alles vers te halen? Producten als vis of worst uit blik zijn wel lang houdbaar. Daarnaast kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld hamburgers direct bij thuiskomst te braden. Je kunt ze dan iets langer bewaren.

Een diepgevroren kip, vis of stuk vlees kopen kan ook, maar brengt weer eigen risico's mee. Je hebt daarmee een extra koelelement in je koeling. Maar de sappen die vrij komen bij het ontdooien, moeten zich niet over je koeling kunnen verspreiden. Bovendien moet je het product meteen bereiden als het ontdooit is.

Koken en barbecuen

Zorg dat je eten gaar is. Zoek een oplossing als je campinggasje het heeft begeven of als je nieuwe barbecuevrienden vragen wanneer die shaslik nu eindelijk klaar is. In slecht verhit eten kunnen veel ziekmakende bacteriën zitten. Het is dan een lekkere temperatuur voor bacteriën om zich te vermeerderen, maar niet zo heet dat ze het loodje hebben gelegd. De barbecue verdient daarbij natuurlijk extra aandacht.

Zorg dat het vlees niet in de zon ligt op te warmen en houd rauw en bereid vlees goed uit elkaar. Het is slim om kip voor te koken, dit bespaart tijd op de barbecue. Je kunt de kip voorkoken in marinade of bouillon. Zo sla je twee vliegen in één klap: het is smakelijk en je verkleint de kans op besmetting met salmonella of campylobacter.

Water

Je kunt ook ziek worden van groente en fruit dat gewassen is met onzuiver drinkwater. Zorg dat je watertanks schoon zijn en dat insecten er niet bij kunnen. Volgens Milieucentraal komt onzuiver leidingwater voornamelijk nog buiten de EU voor. In geval van twijfel, kun je het bij de campingbaas vragen.

Let op wat de lokale campinggasten doen, dat is een goede indicatie. In landen waar het kraanwater niet oké is, kun je ook beter geen ijsblokjes, schep-, schaaf- en softijs nemen of groente en fruit bij stalletjes kopen. Je kunt daar een voedselvergifiging van oplopen, maar ook andere ziektes.

Opgeruimde campinggast

Je hebt op de camping vaak maar één snijplank, dus daar doe je alles mee. Misschien gooi je er een plensje koud water overheen, maar dat is het dan ook. Terwijl je door de soms slechte koeling juist extra op de hygiëne zou moeten letten.

Het is echt belangrijk om net als thuis af te wassen met heet water en om vaat- en theedoeken fris te houden. Als je geen zin hebt om elke dag te wassen, zorg dan in elk geval dat je doeken snel uithangt om te drogen.

Een afwaskwast is hygiënischer op reis dan een spons. Bewaar je etenswaren zo dat insecten er niet bij kunnen. Ook je eetgerei, zoals borden en kopjes, zijn niet fris meer als er een mierenkolonie overheen is getrokken.

Met al deze maatregelen voorkom je dat bacteriën zich vermeerderen en verspreiden. Gaat het toch een keer mis en wordt iemand ziek? Let dan nog meer op hygiëne, zoals regelmatig de handen wassen. En: de zieke kan het beste de campingkookbeurt overslaan totdat hij of zij helemaal beter is!

Auteur