Houd insecten op afstand

Muggen, wespen en vliegen

Getty Images

Gelijk met het mooie weer komen ook de beestjes weer tevoorschijn. Muggen, vliegen en wespen: ze kunnen naar steken en voor overlast zorgen. Er zijn echter veel middeltjes en manieren om de strijd met deze insecten aan te gaan.

Muggen

Je brengt het anti-muggenproduct op de onbedekte huid aan, zodat je eigen geur verdoezeld wordt. Na een tijdje, dat verschilt per product, vermindert de werking en moet je het opnieuw aanbrengen.

Ook na het zwemmen of bij hevig transpireren is het verstandig het middel opnieuw te gebruiken. Draag je dunne kleding, dan is het raadzaam daaronder ook een laagje aan te brengen. Muggen prikken namelijk gemakkelijk door dunne stof heen.

Sommige middelen bevatten Deet: diethyl-meta-toluamide. Als deze stof op de huid wordt aangebracht, verdampt het, waardoor de geur enkele millimeters boven je huid blijft hangen. De mug weet niet goed meer waar hij moet zijn en blijft uit de buurt. Deet is zo sterk dat het ook malariamuggen verjaagt.

Enkele bekende anti-muggenmiddelen

  • Autan: geeft een geur af die muggen op een veilige afstand houdt. Verkrijgbaar in veel varianten: stick, lotion, gel, verstuiver, Autan Fresh milk en -crème en Autan Acute stift.
  • Jaico muggenmelk: bevat Deet, wat ook goed is voor de bescherming tegen malariamuggen.
  • Muggenstekkers van Vapona en Roxasect: op basis van citronella, waar muggen niet van houden. Je kunt ook pleisters met citronella gebruiken.
  • Prrrikweg: homeopathisch middel dat de jeuk na insectensteken en kwallenbeten vermindert en pijnlijke zwellingen tegengaat. Het middel werkt verkoelend op de huid.
  • Azaron: bevat een antihistaminicum, waardoor de allergische reactie na een muggenbeet verdwijnt. Ook voor de behandeling van wespensteken en kwallenbeten. Verkrijgbaar in een stick.
  • After Bite: neutraliseert het gif van een insectenbeet. Er ontstaan geen rode, opgezette plekken op de huid en jeuk wordt voorkomen. Werkt ook bij kwallenbeten en wespensteken. Verkrijgbaar in een doseerpen. Bevat ammonia.

Boven je bed kun je het beste een klamboe hangen. Dan hoef je je niet elke avond in te smeren met anti-muggenmiddelen.

Wespen

Naast die vervelende muggen brengt de zomer ook andere zoemende en stekende beestjes met zich mee. Wespen zijn bijvoorbeeld hinderlijk en agressief.

Ze houden van zoetigheid en komen af op de geur van voedsel, dranken en parfum. Als je buiten eet of drinkt is er dus een grote kans dat er wespen op afkomen. Daar is wel wat aan te doen:

  • Zet een meter of tien van je tafel een schoteltje met iets zoets, bijvoorbeeld limonadesiroop. Als één wesp dat eenmaal heeft ontdekt, zullen er snel meer volgen.
  • Handig is ook de zogenaamde wespenvanger. Vul het met iets zoets. Als de wesp er eenmaal in zit, kan hij de weg terug niet meer vinden.
  • Gebruik geen parfum of andere zoete geuren op je lichaam.
  • Pas goed op met blikjes en flesjes. Als er een wesp in je blikje kruipt, kun je dit niet zien. Gebruik altijd een rietje of schenk de drank over in een glas.

Ben je toch gestoken door een wesp, zuig dan de gifstof en de angel, als deze is achtergebleven, uit. Slik het wespengif niet door, maar spuug het onmiddellijk uit.

Vliegen

Vliegen komen op mest, afval en voedingsmiddelen af. Ze eten alleen vloeibaar voedsel. Vliegen kunnen bacteriën overbrengen via hun poten, mond en haren. Wat kun je tegen vliegen doen?

  • Ruim afval altijd op en sluit de vuilniszak goed.
  • Laat voedingsmiddelen niet onafgedekt staan.
  • Gebruik vliegengaas of horren om ze buiten te houden.
Auteur