Meest voorkomende klachten op vakantie: diarree en huiduitslag

Getty Images

Huiduitslag, insectenbeten en diarree zijn de drie meest voorkomende medische klachten van Nederlanders die op vakantie zijn. Dit blijkt uit gegevens van het medisch contactcentrum van Medicinfo, waar op piekmomenten wekelijks ruim 2.000 telefoontjes en apps binnenkomen van bezorgde vakantiegangers.

Dit jaar is er volgens het contactcentrum een opvallende toename te zien van jongeren die de medische appdienst gebruiken om zo anoniem vragen te stellen over een mogelijke soa of zwangerschap.

Veel van de klachten zijn zelf te verhelpen waardoor een bezoek aan een buitenlandse arts niet (direct) nodig is of zelfs te voorkomen.

Het medisch contactcentrum, dat in opdracht van verschillende zorgverzekeraars werkt, helpt zo te voorkomen dat Nederlanders onnodig naar vreemde ziekenhuizen moeten en biedt tegelijkertijd persoonlijk advies. Veel Nederlanders zijn er namelijk achter: ga je met een lichte

De vijf meest voorkomende medische klachten zijn:

1. Huiduitslag door allergie en zonnebrand.
2. Insectenbeten (voornamelijk muggen).
3. Diarree als gevolg van het drinken van verontreinigd water.
4. Pil vergeten en kans op een soa.
5. Oorpijn na het vliegen of zwemmen.

Appen populair

In de maand juni van dit jaar was het aantal vragen per app 84 procent hoger dan in dezelfde periode in 2017. De verpleegkundigen en artsen bij Medicinfo merken dat vooral jongeren het prettig vinden om hun vragen per app te bespreken. Deze vragen gaan vooral over mogelijke soa’s en zwangerschappen. Vrouwen die bezorgd zijn over het vergeten van de pil stellen het op prijs om persoonlijk contact te hebben. Bij vragen over huiduitslag is de app ook populair omdat er meteen een foto gedeeld kan worden.

Tips

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen, daarom tot slot een paar tips om de meest voorkomende klachten voor te zijn of ze zelf te verhelpen.
1. Pas op voor de uitlaat van die leuke scooter die je gaat huren! Heb je een brandwond? Koel deze dan minimaal 30 minuten met lauw water.
2. Aai geen vreemde dieren, hoe schattig ze er ook uitzien. Pas goed op bij het bezoeken van grotten om te voorkomen dat je door vleermuizen met hondsdolheid wordt besmet.
3. Neem een anti-insectenmiddel, zoals deet, tegen muggen mee. Het klinkt logisch, maar het is toch iets dat veel mensen op het laatste moment vergeten.
4. Hoe moeilijk ook: ga niet krabben aan beten of steken van insecten, dit veroorzaakt ontstekingen.
5. Neem altijd een extra strip van de anticonceptiepil, of een paar reservepillen, mee in je portemonnee (natuurlijk naast het condoom tegen een soa).

Auteur 
  • Ilona Meernik
Bron 
  • Medicinfo