dinsdag, 27 oktober 2020

Reisziekte door vliegreis op jonge leeftijd?

Mijn dochtertje heeft toen ze pas drie weken oud was al een vliegreis gemaakt. Inmiddels heeft ze last van reisziekte. Omdat je regelmatig leest dat reisziekte in verband staat met het evenwichtsorgaan en vliegen toch behoorlijk veel druk zet op de oren, vraag ik me af of het een iets met het ander te maken heeft?
Paul

Herman van Tinteren, kinderarts

Er zijn mij geen onderzoeken bekend waarbij er een relatie is aangetoond tussen vliegen op jonge leeftijd en het ontstaan van reisziekte.

Reisziekte ontstaat door een verstoring van het evenwichtsorgaan dat in het rotsbeen ligt. De druk op je oren is een probleem van het middenoor. Voor reisziekte lijkt een bepaalde aangeboren aanleg te bestaan. Sommigen hebben hier last van en anderen helemaal niet.

Herman van Tinteren werkte dertig jaar als algemeen kinderarts in ziekenhuis Tergooi. Daarnaast schreef hij meerdere boeken over kindergeneeskunde. Inmiddels beantwoordt hij geen expertvragen meer voor Gezondheidsnet. Je kunt je vraag wel stellen aan kinderarts Carole Lasham.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.