Word je sneller wagenziek in een elektrische auto?

Dit is waarom je sneller last hebt van reisziekte

wagenziek
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: word je sneller wagenziek in een elektrische auto?

Het is zomer en veel mensen gaan er op uit voor een vakantie. De meeste vakantiegangers nemen de auto met vaak een lange rit voor de boeg. Steeds vaker met een elektrische auto. Maar met de komst van de elektrische auto hebben steeds meer mensen last van wagenziekte en duizeligheid onderweg. Hoe zit dat? Heb je sneller last van reisziekte in een elektrische auto?

Sneller reageren

Ja, het klopt inderdaad dat je sneller kans hebt om misselijk en duizelig te worden in een elektrische auto. De belangrijkste oorzaak is dat elektrische auto's sneller reageren op het gas- en rempedaal. Je evenwicht moet hierdoor vlugger inspelen op schommelingen.

Daarnaast zijn elektrische auto's veel stiller en zorgen de tegenwoordig aanwezige schermen in auto's voor een conflict in de hersenen tussen visuele informatie en de bewegingen die je lichaam voelt tijdens het rijden.

Om misselijkheid te voorkomen kun je het beste in de verte kijken. Ook kan het helpen als de bestuurder rustiger rijdt. Professor fysica Florus Wuyts van de Universiteit Antwerpen legt het uit op de website van Knack: "De essentie van wagenziekte is een conflict tussen de bewegingen die men verwacht en de bewegingen die werkelijk plaatsvinden. Vandaar dat het vaak voorkomt wanneer passagiers bijvoorbeeld lezen of naar een scherm kijken: hun ogen suggereren dat ze stilstaan, terwijl het evenwichtsorgaan detecteert dat de wagen plots versnelt, remt of een scherpe bocht neemt. Dat zorgt voor een zintuiglijk conflict. Bestuurders zullen er zelden of nooit last van hebben. Zij besturen de auto en kunnen dus perfect anticiperen op bewegingen van de wagen. Bij een bocht zullen zij hun hoofd bijvoorbeeld al wat 'meekantelen'. Omdat elektrische auto’s veel vlugger versnellen, zeker wanneer er 'sportief' mee wordt gereden, zal dat conflict ook sneller ontstaan. Wie al gevoelig was voor wagenziekte en een elektrische auto niet gewend is, zal er dus sneller ziek in worden."

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
Bron 
  • Knack