donderdag, 17 juni 2021

Veel zitten verhoogt risico op kanker

BAARN - Op de bank blijven zitten kan je risico op kanker vergroten, blijkt uit onderzoek van Alberta Health Services Cancer Care. Wetenschappers laten zien dat er een sterk verband is dus inactiviteit en ongecontroleerde celdeling.

De onderzoekers melden dat jaarlijks 92.000 gevallen van borstkanker en darmkanker te wijten zijn aan te weinig beweging. Ze sporen iedereen dan ook aan om fitter te worden. Elk uur zitten zou je moeten compenseren met twee actieve minuten.

Risico verkleinen
Een evaluatie van post-menopauzale vrouwen bevestigde dat elke dag stevig wandelen een aantal biologische indicatoren van het risico op kanker verkleint. Hierbij werd gekeken naar geslachtshormonen, insulineresistentie, ontstekingen en lichaamsvet.

Stevig wandelen
"Bij bijvoorbeeld borst- en darmkanker zien we dat het risico 25 à 30 procent afneemt bij hoge fysieke activiteit. Zoiets simpels als dagelijks een half uur stevig wandelen verkleint je risico op het ontwikkelen van de meest voorkomende typen kanker.", aldus hoofdonderzoeker Christine Friedenreich.

Sporten onvoldoende
Veel sporten ter compensatie van een lange dag achter een bureau helpt onvoldoende. De 'zit-tijd' op zich verhoogt het risico op kanker. De onderzoekers adviseren kantoorpersoneel vaak een wandelpauze in te lassen en regelmatig op te staan tijdens een vergadering.

Bron(nen):