4 vragen over... nicotinezakjes

Hoe slecht is 'snus' voor je gezondheid?

Getty Images

Zakjes, gevuld met kruiden of poeder én nicotine die je tussen je voortanden en bovenlip stopt, zijn populair onder jongeren. Zelfs op basisscholen wordt het spul al gebruikt volgens het Trimbos-instituut. Het wordt ook wel 'snus' genoemd, maar dat is wat anders. Daar zit tabak in. In de nicotinezakjes niet. Wat zijn dit voor zakjes? En hoe schadelijk én verslavend zijn ze?

Wat is snus?

Snus is afkomstig uit Zweden. Bij een 'snus' zit de tabak in een tablet of zakje dat onder de bovenlip wordt gestopt. Via bloedvaatjes in de bovenlip komt de nicotine in het bloed terecht. Om de wet te omzeilen worden er ook varianten verkocht zonder tabak, de zogeheten nicotinezakjes. Het is een manier waarop je nicotine binnen kan krijgen zonder te roken. In de zakjes zit nicotine in combinatie met bijvoorbeeld poeder of kruiden. Ook deze plaatsen gebruikers onder hun (boven)lip op het tandvlees. Gebruikers krijgen nicotine binnen via het slijmvlies en speeksel in de mond. Vervolgens geeft de nicotine hen een 'kick'.

Is het slecht voor je gezondheid?

De zakjes bevatten nicotine en dat is verslavend. Ze kunnen een nicotineverslaving opwekken én in stand houden. Ook kan het gebruik van de zakjes leiden tot verschillende gezondheidsklachten: denk aan irritatie in keel- en mondholte, hikken, maagklachten, misselijkheid en duizeligheid. Zeker bij hoge doseringen is nicotine schadelijk voor het zenuwstelsel en kan het hartritmestoornissen veroorzaken. Bij veelvuldig gebruik op jonge leeftijd kan nicotine een nadelig effect hebben op de ontwikkeling van de hersenen. Bovendien geeft het gebruik van rookvrije tabak een verhoogd risico op kanker, in het bijzonder in de mondholte, en kan het leiden tot andere aandoeningen aan de mond, zoals tandverkleuringen, gaatjes en aandoeningen aan het tandvlees.

Zijn de zakjes verboden?

De zakjes vallen op dit moment nog niet onder de Tabaks- en rookwarenwet, omdat ze dus geen tabak bevatten. Wel vallen ze onder de Warenwet, omdat ze gek genoeg worden aangeduid als levensmiddel. Uit onderzoek is gebleken dat nicotinezakjes met 0,035 of meer milligram nicotine per zakje schadelijke levensmiddelen zijn. En ja, ze zijn dus - sinds november 2021 - verboden in Nederland. Staatsecretaris van Volksgezondheid, Maarten van Ooijen, is bezig met een wetswijziging waardoor snus in de toekomst niet meer onder de Warenwet valt, maar onder de Tabaks- en Rookwarenwet. Het zal dan ook makkelijker worden het verkoopverbod te handhaven.

Is het minder schadelijk dan het roken van sigaretten?

Zeker niet. "Je kunt er duizellg van raken en hartkloppingen van krijgen", aldus arts-epidemioloog Esther Croes op de website van de NOS. "Ook zitten er kankerverwekkende stoffen in, en een verslaving ligt al snel op de loer vanwege de nicotine die erin zit."

Auteur 
Bron 
  • Trimbos-instituut
  • RIVM
  • Jellinek
  • Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
  • nos.nl