5 vragen over... cannabis

Wiet en hasj

Getty Images

Hasj is hetzelfde als wiet, toch? En kun je nu wel of niet verslaafd raken aan cannabis? We vroegen het Daan Deenik. Hij is psycholoog en behandelaar in SolutionS Center.

1. Wat verstaan we precies onder cannabis?
"Hasj en wiet komen beide van de vrouwelijke hennepplant, de Cannabis Sativa, kortweg cannabis. Zowel bij hasj als wiet is THC (tetrahydrocannabinol) de werkzame stof. Hasj en wiet zien er heel anders uit en hebben ook verschillende effecten. De effecten verschillen van persoon tot persoon, maar algemeen kan je stellen dat je van wiet 'high' wordt, actief en spraakzaam. Van hasj word je eerder 'stoned', loom, passief, in jezelf gekeerd en ontspannen."

2. Wat zijn de effecten van het blowen?
"De effecten van cannabis kunnen per persoon enorm verschillen. Het hangt natuurlijk ook af van hoeveel iemand gebruikt en op welke manier. Ook persoonlijkheid, verwachtingen en de omstandigheden spelen een rol. Veel mensen ervaren cannabis als verdovend, maar het is een hallucinogene drug. Dat wil zeggen een drug die hallucinaties opwekt. Hasj en wiet zorgen voor sterkere gevoelens en stemmingen. Wie zich goed voelt, gaat zich beter voelen en waarschijnlijk een lichte 'bedwelming' ervaren. Ook kunnen mensen last krijgen van een zogenaamde 'lachkick'. Wie zich angstig en down voelt, zal zich nog slechter gaan voelen. Daarnaast zijn symptomen als verwarring en paranoia mogelijk. Naar de gevolgen van langdurig gebruik van cannabis is al veel onderzoek gedaan, maar dit heeft tegenstrijdige resultaten opgeleverd. Vast staat in ieder geval dat het slecht is voor de luchtwegen. En wordt er gedacht dat het geen ernstige schade aan de hersenen veroorzaakt."

3. Wanneer spreken we van een cannabisverslaving?
"Lichamelijk is blowen niet verslavend. Al gaat afkicken wel samen met ontwenningsverschijnselen als zweten, trillen en prikkelbaarheid. Blowen leidt wel tot een geestelijke verslaving. Als iemand blowt om rustig te worden, problemen te vergeten en verlangt naar het gebruiken van cannabis omdat het zo'n goed gevoel geeft, is het waarschijnlijk een verslaving. Voor deze mensen wordt het gebruiken van cannabis vaak belangrijker dan al het andere in het leven." 
 
4. Hoe herken je een verslaving bij iemand?
"Als iemand hasj of wiet rookt, is er grote kans dat je het kunt ruiken aan de sterke, zoete geur. Lichamelijk is het te zien aan rode ogen en verwijde pupillen. Ook aan het gedrag en de gemoedstoestand kun je het vaak merken. Cannabisgebruikers zijn vaak suffig, loom of juist heel opgewekt. Ook kunnen ze zogenaamde 'vreet- en lachkicks' krijgen. Verder worden regelmatige gebruikers vergeetachtig en krijgen ze concentratieproblemen. Eén signaal zegt niet alles. Iemand hoeft niet meteen verslaafd te zijn, maar als je regelmatig verschillende signalen opmerkt, dan zou het een verslaving kunnen zijn."

5. Wat is de beste manier om 'af te kicken'?
"Er zijn verschillende studies gedaan naar medicatie om van een cannabisverslaving af te komen. Maar tot nu toe is er geen medicijn gevonden. Vormen van cognitieve gedragstherapie (CTG) blijken succesvoller. Ook zijn er verschillende nieuwe online methodes. Het is vooral belangrijk om per persoon te kijken naar welke behandeling het beste bij hem past."

Auteur 
  • Ilona Meernik