60 procent van de Nederlandse volwassenen drinkt te veel alcohol

Getty Images

Het alcoholverbruik onder Nederlanders is hoog. Maar liefst 60 procent van de volwassenen van negentien jaar en ouder drinkt meer dan de Gezondheidsraad hen adviseert. Dat meldt het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP.

Advies Gezondheidsraad

Het advies van de Gezondheidsraad luidt: "Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag." Volgens STAP worden er in Nederland 26,8 miljoen glazen alcohol per dag genuttigd.

Al vijf jaar stabiel

Al langere tijd spant de overheid zich in om het alcoholgebruik onder met name jongeren in te perken. Met de verhoging van de alcoholleeftijd sinds 2014 lijkt dat succesvol zegt STAP, maar door het veelvoudige alcoholgebruik onder volwassenen blijft de totale alcoholconsumptie stabiel. Volgens het instituut is er in de afgelopen vijf jaar vrijwel niets veranderd in het gemiddelde alcoholgebruik van Nederlanders.

Bijna 7 liter pure alcohol per inwoner

Uit de berekeningen op basis van verkoop- en accijnscijfers van de Nederlandse Brouwers, de Organisation Internationale de la Vigne et du Vin en het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat er in Nederland per hoofd 6,99 liter pure alcohol werd gedronken in 2018. Dit bestaat uit 3,35 liter pure alcohol in de vorm van bier, 2,46 liter in de vorm van wijn en 1,18 liter pure alcohol in de vorm van gedistilleerde dranken.

In de periode 2000 tot 2014 daalde het alcoholgebruik nog met ruim 15 procent, maar in 2014 kwam het totaal op 6,97 liter pure alcohol per hoofd uit. Dat is dus een kleine verandering met de 6,99 liter alcohol in 2018.

Auteur 
Bron 
  • Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP